fbpx
logo
Ayurvéda

Zimné obdobie podľa āyurvédy

🕐 4 min

Zimné obdobie sa nazýva Himanta Ritu. Je to obdobie chladu a zimy, kedy sa na jeseň naplno prejavená Pitta (žlč/kyselina) v tele a v prírode ukľudní a nastáva tzv. tridóšické obdobie – stav vyrovnaných troch dóš.

Podľa astronomického vplyvu Slnka – Súryadéva zvaného Dakshinayana, pohybu Slnka smerom na juh sa makrovesmír aj mikrovesmír na severnej zemepisnej šírke od novembra až do januára výrazne ochladí a vtedy je fyzická sila v zime na maxime. Takisto aj metabolizmus funguje najlepšie, keďže si telo potrebuje generovať viac vnútorného tepla, Jataragni alebo tráviaci oheň.

Jataragni, kráľ všetkých metabolizmov v tele, sa prirodzene zvyšuje a je dobré jesť ťažké, mastné a teplé jedlá namiesto ľahkých, suchých a studených jedál, ktoré by mohli zvyšovať a narušovať Váta dóšu.

Zima je obdobie hibernácie živých organizmov v prírode, avšak človek by naopak mal byť najviac aktívny, keďže sa zvyšuje sila a energia a ak by upadol do neaktivity, zima by priniesla rôzne ochorenia z lenivosti alebo prejedania sa ako napríklad obezita, cukrovka a arteroskleróza. Preto sa v zime odporúča veľa cvičiť fitness, byť najviac aktívny fyzicky z celého roka. Letargia sa neodporúča, pretože v zime má smrteľné následky, lebo v zime ľudia najviac trpia na vysoký krvný tlak a infarkt, vplyvom kombinácie studeného počasia, čo ochladzuje krv a zvyšuje jej hustotu z neaktivity a prejedania sa ťažkými jedlami.

 

Zimný režim

Denne sa odporúča ráno pred teplou sprchou urobiť si masáž tela so sezamovým olejom, ktorá ukľudňuje Váta dóšu. Okrem fyzickej aktivity je veľmi vhodné ranné Slnko, ktoré je v zime najslabšie a preto nevychyľuje Váta dóšu tak ako Slnko v lete. Slnko je v lete najsilnejšie a telo je vyčerpané, preto sa vtedy neodporúča ťažké cvičenie.

Ak je zima suchá, je potrebné telo viac olejovať a naparovať napr. prostredníctvom parnej sauny, tým sa Váta dóša ukľudní. Počas suchej zimy sa Váta dóša môže extrémne zvyšovať.

Zimné obdobie je vhodné na plodenie detí a to v najchladnejší deň, pretože telo má najsilnejšiu energiu a tým je predispozícia, že dieťa bude mať silnú konštitúciu. Dieťa splodené v lete má naopak predispozíciu mať slabšiu konštitúciu, keďže v lete má človek prirodzene málo energie.

Tým, že sú v zime noci dlhšie, človek pociťuje hlad už skoro ráno. V zime nie je dobré jesť a piť studené jedlá a nápoje ako rôzne šaláty alebo vychladenú vodu a čaje, pričom je lepšie jesť čerstvo uvarené jedlá a vodu prevárať a piť teplú až horúcu, aby sme predišli podchladeniu a narušeniu hlienu (Kaphy) a vetru (Váty) v tele. Tiež je dobré užívať rôzne bylinné čaje, ktoré zahrievajú ako zázvorový čaj s medom alebo Yogi Masala čaj s mliekom a medom (bez čierneho čaju – kofeín poškodzuje mozog).

Rovnako ako oheň spáli všetko, s čím prichádza do styku, náš metabolizmus (agni) môže spôsobiť vychudnutie telesných tkanív. Preto by diéta v zimnom období mala byť chuťovo prevažne sladká, kyslá a slaná a menej pálivá, horká a trpká (zvieravá). Keďže sladko/kyslo/slané jedlá sú anabolické a výživné, dávajú silu, energiu a vitalitu. V praxi to znamená, že by sme mali zvýšiť príjem sacharidov – obilnín v podobe nekvasených chlebov – chapaty, roty, tandory nány, celozrnných cestovín, varených cereálií, tortíl, krupičných kaší ryže, palaciniek a takisto rôznych sladkostí z medu, trstinového a palmového cukru.

Ideálna sladkosť na zimu je sezamová chalva (tahini s medom 4:1). Zo strukovín je vhodná čierna fazuľa urad dál, ktorá sa varí aj 5 hodín a robí sa z neho dhal makhani, ďalej červená a hnedá šošovica, dobre okorenená mungo fazuľa, biela maslová fazuľa, bôb, červená ľadvinová fazuľa. Pri varení strukovín treba priebežne zbierať penu alebo niekoľkokrát zliať vodu počas varenia, aby nenadúvali.

Zo zeleniny je dobré jesť hlavne varenú zeleninu a to koreňové druhy ako mrkva, petržlen, paštrnák, červená repa, zemiaky, batáty, topinambury, potom rôzne dyne ako hokaido, maslová tekvica, cuketa, patizón, baklažán, ružičkový kel, ďalej varené rozmrazené druhy zeleniny ako mrazený špenát, mrazený zelený hrášok, mrazená zelená fazuľa, ďalej mliečnym kvasením konzervované uhorky, konzervovaná špargľa, konzervované artičoky a tiež kvasená kyslá kapusta.

Z ovocia je skvelé konzumovať v zime hrozno v podobe sušených hrozienok alebo v podobe nealkoholického muštu, prevareného s vodou a s korením ako klinček, pravá škorica, zázvor, čierne korenie a kardamón. Ďalej sú vhodné ďatle, figy, sušené ovocia povarené a namáčané ako slivky, mandle, marhule, mango.

Z orechov je najlepšie jesť lúpané, na ghí opražené mandle, ďalej kešu, vlašské orechy s medom, pražené a solené pistácie, zo semiačok sezam s medom alebo prírodným sirupom.

Mliečne výrobky Áyurvéda odporúča v zime konzumovať vždy s nejakým korením, aby príliš nezahlieňovali, jogurt s medom ako grécky jogurt (len na obed, nikdy nie na večeru alebo raňajky), čerstvý syr panýr s kurkumou a čiernym korením, mlieko povarené s Yogi Masalou (bez čierneho čaju) alebo mlieko povarené so šafránom a kurkumou, po vychladení piť teplé s medom ráno alebo večer ako samostatné jedlo alebo v správnej kombinácii s inými jedlami. Smotanu je vhodné pridávať ku koncu do varenia, tiež s kurkumou alebo dlhým korením pippali.

Z Áyurvédskych produktov je vhodné konzumovať zahrievajúce doplnky ako Shilajit – himalájske múmio, ktoré obsahuje 80 prvkov periodickej tabuľky a kyselinu fóliovú, ktorá omladzuje, používa sa ako všeliek, nepriateľ ochorení. Ďalej Chyavanprash, špeciálny bylinný džem/elixír pripravený zo 40 bylín a zdraviu prospešných ingrediencií, ktoré pôsobia ako imunomodulátor na zvýšenie imunity a vitality.

V zimnom období sa odporúča nosiť oblečenie z kašmírskej vlny, ktorá má antibakteriálne vlastnosti a to práve vďaka lanolínu, je tiež antialergénna a dobre zahrieva. Kašmír alebo ovčia vlna by na tele nemali byť priamo s pokožkou, pretože narúšajú elektromagnetizmus organizmu, vytvára sa statická energia. Preto sú vhodné ako vrchná vrstva. Vhodná je teda aj ovčia vlna alebo bavlna, ktorá sa získava z bavlníka. Umelé látky ako napríklad akryl či polyester otravujú naše telo cez póry rôznymi ftalátmi, ktoré poškodzujú mozog. V zime sa odporúčajú nosiť teplé, hrejivé farby. V zime je vhodné nosiť prírodné parfémy / olejové substancie ako pyžmo, šafrán, amber. Ukľudňujú Váta a Kapha dóšu.

 

Tento článok nie je lekárska rada ani nemá za cieľ navádzať na zanedbanie či nenasledovanie pokynov lekárov. Nasledovanie týchto odporúčaní je na vlastné riziko čitateľa a naša stránka neberie žiadnu zodpovednosť za aplikáciu týchto rád, postupov či prípravkov. Informácie v článku v žiadnom prípade nenahrádzajú konzultáciu a vyšetrenie lekárom v zdravotníckom zariadení a sú len názorom autora. Pred tým, ako sa budete riadiť niečím z tohto článku, skonzultujte to s vaším lekárom.

 

Zdieľajte článok s vašimi priateľmi

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať

18.apríl 2022 Jarný očistný detox v āyurvéde

Vasanta-ritu Acharya (sezónny režim pre jarné obdobie) Jarné obdobie v našich európskych zemepisných šírkach...

ČÍTAŤ VIAC
18.október 2022 Jesenný režim podľa āyurvédy

Sharad Ritu Acharya (sezónny režim pre jesenné obdobie)   S príchodom jesene sa v prírode aj v našom...

ČÍTAŤ VIAC
25.jún 2012 Áyurvéda - Kľúč k zdravému životu, ktorý vám prinesie spokojnosť

Áyurvéda v preklade znamená „Áyus“ – život (dlhovekosť) a „Véda“ – poznanie. Áyurvéda je teda...

ČÍTAŤ VIAC

Pin It on Pinterest

Zdieľaj článok priateľom