fbpx
logo
Ayurvéda

Zimné obdobie podľa āyurvédy

🕐 7 min

V tradičnom áyurvédskom kalendári sa rok delí na šesť období (ritu). Dve z nich – Hemanta a Shishira – sa týkajú zimného obdobia, no každá predstavuje inú časť zimy a má svoje špecifické charakteristiky:

 

Hemanta ritu (skorá zima)

Približne zodpovedá obdobiu od polovice novembra do polovice januára. Počas Hemanty sa výrazne ochladzuje, ale zem je ešte relatívne suchá a chlad nepreniká úplne do hĺbky.
V áyurvéde sa považuje za čas, kedy telo získava silu a vitalitu. Z tohto dôvodu sa odporúča výživná, áyurvédsky „ťažšia“ strava (napr. rôzne druhy obilnín, teplé polievky, ghí, orechy).
Dôležité je zachovávať telesné teplo – vhodné sú teplé oblečenie, masáže s teplými olejmi a pravidelná pohybová aktivita.

Je to obdobie chladu a zimy, kedy sa na jeseň naplno prejavená Pitta (žlč/kyselina) v tele a v prírode ukľudní a nastáva tzv. tridóšické obdobie – stav vyrovnaných troch dóš.

Podľa astronomického vplyvu Slnka – Súryadéva zvaného Dakshinayana, pohybu Slnka smerom na juh sa makrovesmír aj mikrovesmír na severnej zemepisnej šírke od novembra až do januára výrazne ochladí a vtedy je fyzická sila v zime na maxime. Takisto aj metabolizmus funguje najlepšie, keďže si telo potrebuje generovať viac vnútorného tepla, Jataragni alebo tráviaci oheň.

Jataragni, kráľ všetkých metabolizmov v tele, sa prirodzene zvyšuje a je dobré jesť ťažké, mastné a teplé jedlá namiesto ľahkých, suchých a studených jedál, ktoré by mohli zvyšovať a narušovať Váta dóšu.

Zima je obdobie hibernácie živých organizmov v prírode, avšak človek by naopak mal byť najviac aktívny, keďže sa zvyšuje sila a energia a ak by upadol do pasivity, zima by priniesla rôzne ochorenia z lenivosti alebo prejedania sa ako napríklad obezita, cukrovka a arteroskleróza. Preto sa v zime odporúča veľa cvičiť fitness, byť najviac aktívny fyzicky z celého roka. Letargia sa neodporúča, pretože v zime má smrteľné následky, keďže v zime ľudia najviac trpia na vysoký krvný tlak a infarkt, vplyvom kombinácie studeného počasia, čo ochladzuje krv a zvyšuje jej hustotu z neaktivity a prejedania sa ťažkými jedlami.

 

Zimný režim

Denne sa odporúča ráno pred teplou sprchou urobiť si masáž tela so sezamovým olejom, ktorá ukľudňuje Váta dóšu. Okrem fyzickej aktivity je veľmi vhodné ranné Slnko, ktoré je v zime najslabšie a preto nevychyľuje Váta dóšu tak ako Slnko v lete. Slnko je v lete najsilnejšie a telo je vyčerpané, preto sa vtedy neodporúča ťažké cvičenie.

Ak je zima suchá, je potrebné telo viac olejovať a naparovať napr. prostredníctvom parnej sauny, tým sa Váta dóša ukľudní. Počas suchej zimy sa Váta dóša môže extrémne zvyšovať.

Zimné obdobie je vhodné na plodenie detí a to v najchladnejší deň, pretože telo má najsilnejšiu energiu a tým je predispozícia, že dieťa bude mať silnú konštitúciu. Dieťa splodené v lete má naopak predispozíciu mať slabšiu konštitúciu, keďže v lete má človek prirodzene málo energie.

Tým, že sú v zime noci dlhšie, človek pociťuje hlad už skoro ráno. V zime nie je dobré jesť a piť studené jedlá a nápoje ako rôzne šaláty alebo vychladenú vodu a čaje, pričom je lepšie jesť čerstvo uvarené jedlá a vodu prevárať a piť teplú až horúcu, aby sme predišli podchladeniu a narušeniu hlienu (Kaphy) a vetru (Váty) v tele. Tiež je dobré užívať rôzne bylinné čaje, ktoré zahrievajú ako zázvorový čaj s medom alebo Yogi Masala čaj s mliekom a medom (bez čierneho čaju – kofeín poškodzuje mozog).

Rovnako ako oheň spáli všetko, s čím prichádza do styku, náš metabolizmus (agni) môže spôsobiť vychudnutie telesných tkanív. Preto by diéta v zimnom období mala byť chuťovo prevažne sladká, kyslá a slaná a menej pálivá, horká a trpká (zvieravá). Keďže sladko/kyslo/slané jedlá sú anabolické a výživné, dávajú silu, energiu a vitalitu. V praxi to znamená, že by sme mali zvýšiť príjem sacharidov – obilnín v podobe nekvasených chlebov – chapaty, roty, tandory nány, celozrnných cestovín, varených cereálií, tortíl, krupičných kaší, ryže, palaciniek a takisto rôznych sladkostí z medu, trstinového a palmového cukru.

Ideálna sladkosť na zimu je sezamová chalva (tahini s medom 4:1). Zo strukovín je vhodná čierna fazuľa urad dál, ktorá sa varí aj 5 hodín a robí sa z neho dhal makhani, ďalej červená a hnedá šošovica, dobre okorenená mungo fazuľa, biela maslová fazuľa, bôb, červená ľadvinová fazuľa. Pri varení strukovín treba priebežne zbierať penu alebo niekoľkokrát zliať vodu počas varenia, aby nenadúvali.

Zo zeleniny je dobré jesť hlavne varenú zeleninu a to koreňové druhy ako mrkva, petržlen, paštrnák, červená repa, zemiaky, batáty, topinambury, potom rôzne dyne ako hokaido, maslová tekvica, cuketa, patizón, baklažán, ružičkový kel, ďalej varené rozmrazené druhy zeleniny ako mrazený špenát, mrazený zelený hrášok, mrazená zelená fazuľa, ďalej mliečnym kvasením konzervované uhorky, konzervovaná špargľa, konzervované artičoky a tiež kvasená kyslá kapusta.

Z ovocia je skvelé konzumovať v zime hrozno v podobe sušených hrozienok alebo v podobe nealkoholického muštu, prevareného s vodou a s korením ako klinček, pravá škorica, zázvor, čierne korenie a kardamón. Ďalej sú vhodné ďatle, figy, sušené ovocia povarené a namáčané ako slivky, mandle, marhule, mango.

Z orechov je najlepšie jesť lúpané, na ghí opražené mandle, ďalej kešu, vlašské orechy s medom, pražené a solené pistácie, zo semiačok sezam s medom alebo prírodným sirupom.

Mliečne výrobky áyurvéda odporúča v zime konzumovať vždy s nejakým korením, aby príliš nezahlieňovali, jogurt s medom ako grécky jogurt (len na obed, nikdy nie na večeru alebo raňajky), čerstvý syr panýr s kurkumou a čiernym korením, mlieko povarené s Yogi Masalou (bez čierneho čaju) alebo mlieko povarené so šafránom a kurkumou, po vychladení piť teplé s medom ráno alebo večer ako samostatné jedlo alebo v správnej kombinácii s inými jedlami. Smotanu je vhodné pridávať ku koncu do varenia, tiež s kurkumou alebo dlhým korením pippali.

Z áyurvédskych produktov je vhodné konzumovať zahrievajúce doplnky ako Shilajit – himalájske múmio, ktoré obsahuje 80 prvkov periodickej tabuľky a kyselinu listovú, ktorá omladzuje, používa sa ako všeliek, nepriateľ ochorení. Ďalej Chyavanprash, špeciálny bylinný džem/elixír pripravený zo 40 bylín a zdraviu prospešných ingrediencií, ktoré pôsobia ako imunomodulátor na zvýšenie imunity a vitality.

V zimnom období sa odporúča nosiť oblečenie z kašmírskej vlny, ktorá má antibakteriálne vlastnosti a to práve vďaka lanolínu, je tiež antialergénna a dobre zahrieva. Kašmír alebo ovčia vlna by na tele nemali byť priamo s pokožkou, pretože narúšajú elektromagnetizmus organizmu, vytvára sa statická energia. Preto sú vhodné ako vrchná vrstva. Vhodná je teda aj ovčia vlna alebo bavlna, ktorá sa získava z bavlníka. Umelé látky ako napríklad akryl či polyester otravujú naše telo cez póry rôznymi ftalátmi, ktoré poškodzujú mozog. V zime sa odporúčajú nosiť teplé, hrejivé farby. V zime je vhodné nosiť prírodné parfémy / olejové substancie ako pyžmo, šafrán, amber. Ukľudňujú Váta a Kapha dóšu.

 

 

Shishira ritu (neskorá zima)

Spravidla nasleduje po Hemante, približne od polovice januára do polovice marca. Je ešte chladná, ale postupne začína pribúdať vlhkosť (najmä v niektorých klimatických pásmach môže častejšie pršať alebo snežiť). Shishira sa v áyurvéde vníma ako prechod medzi hlbokou zimou a prichádzajúcou jarou, pričom chlad je často prenikavejší a vlhší. Keďže sa telo môže po dlhom chladnom období cítiť vyčerpané, odporúča sa stále teplá, ľahko stráviteľná strava (strukoviny, zeleninové polievky, koreniny zahrievajúce organizmus ako zázvor či škorica) a postupná príprava na jar.

Hlavný rozdiel teda spočíva v tom, že Hemanta je skorá zima, suchšia a menej prenikavá, a Shishira je neskorá zima, ktorá môže byť chladnejšia, vlhšia a predznamenáva postupný prechod k jari. Z hľadiska áyurvédskej filozofie sa počas Hemanty telo posilňuje a zhromažďuje energiu, zatiaľ čo v Shishire sa táto nahromadená energia pomaly premieňa a organizmus sa pripravuje na príchod jari.

Shishira je jedno z šiestich ročných období v tradičnej áyurvéde, ktoré sa vzťahuje na zimu a jej prechod do jari. V tomto období dochádza vďaka chladnému počasiu a poklesu teplôt k ovplyvňovaniu našej fyzickej aj psychickej rovnováhy. Shishira trvá približne od januára do polovice marca (viď mesačný védsky kalendár) a je spojená s charakteristickými zmenami v prírode aj v našom tele.

 

Charakteristiky Shishiry

Podľa áyurvédy sa Shishira považuje za obdobie, kedy sa kapha (kombinácia vody a zeme) zvyšuje a následne sa prejavuje v prírode aj v hmotnom tele. Shishira je čas, kedy sa telesné energie zameriavajú na udržiavanie tepla a vyváženie telesných tekutín, pretože chlad a vlhkosť môžu spôsobovať nadbytok a prejavy kaphy ako napríklad ťažobu, letargiu, zahlienenie, prechladnutie, kašeľ, chrípku a angínu.

Zima a suchosť môže zase spôsobiť narušenie váty.

• Kapha: V zimných mesiacoch má tendenciu byť silnejšia kvôli chladu, vlhku, dlhým nociam, a zníženej fyzickej aktivite a pomalším metabolickým procesom.
• Váta: Chladné počasie a suchý vzduch môžu v tele zvyšovať vatu, čo sa môže prejaviť ako nervozita a suchosť pokožky.

 

Vplyv Shishiry na telo

V tomto období je dôležité prispôsobiť svoje stravovacie a životné návyky, aby sa predišlo nerovnováhe Kapha v tele. Tradične sa odporúča uprednostniť teplé, výživné a vlhké jedlá, ktoré vyvažujú chladné vlastnosti zimy.

• Strava: Vhodné sú tučné polievky ako strukovinové vývary, príkrmy a obilné kaše s ghee maslom a ďatlami/hrozienkami na raňajky, k obedu thali menu (komplexná výživa ako špenát, dhal, subji, chapaty, ryža, chutney a dezert) alebo kichadi a varené mlieko s korením ako kurkuma, škorica, klinček, kardamon pred spaním.

Všeobecne je v zime dobré dávať do jedla hrejivé koreniny ako zázvor, kurkuma, čierne korenie a škorica. Vhodné je piť teplé nápoje ako prevarená voda, yogi masala (bez
čierneho čaju), alebo povarené nealkoholické víno s korením a kokosovým cukrom (po vychladení osladené medom). Tieto nápoje pomáhajú udržiavať telesné teplo, zdravie a dobrú imunitu.

• Cvičenie: Veľká fyzická aktivita-fitness, cvičenie s vlastnou váhou, joga, chôdza-beh alebo stretching, môže pomôcť vyrovnať energiu Kapha v tele a zlepšiť krvný obeh- prekrvenie. Nadmerné cvičenie však môže zase zvýšiťť Vátu a preto sa odporúča cvičiť len do polovice vlastných síl.

• Ošetrenie pokožky: Počas Shishiry je pokožka náchylnejšia na vysúšanie. Olejové masáže (abhyanga) s teplými rastlinnými olejmi, ako je sezamový na telo a mandľový olej na hlavu, sú v tomto období veľmi prospešné hlavne ráno po zobudení a následne teplá sprcha (nie na hlavu) alebo parná bylinná sauna v Swedana boxe, Fínska/švédska sauna, alebo ruská baňya.

Saunovanie sa celkovo najviac odporúča práve v zimnom období buď ráno alebo večer 15min denne alebo 1x týždeň 4-6 cyklov po 15min , len je dôležité sa po saune neochladzovať v studenej sprche alebo vode, ale nechať sa prirodzene vychladiť v tepidáriu a na čerstvom vzduchu. Po sprche je úžasná terapia na prekrvenie sebemasáž tela s froté uterákom. Otužovanie sa odporúča na zlepšenie imunity pred obedom, bez namáčania rúk a hlavy, po studenom kúpeli je vhodné cvičenie a horúci čaj a teplé prostredie/oblečenie.

 

Duševná pohoda

Chladné počasie v zime môže spôsobiť aj pokles nálady, únavu a pocit izolácie. Aby sa predišlo týmto negatívnym vplyvom, je dôležité venovať sa praktickým činnostiam na zlepšenie psychickej pohody.

• Meditácia a relaxácia: Praktiky ako Mahámantra meditácia, pranayama ako Kapalabati alebo Agnisara kriya (dychové cvičenia) a yogová prax ako Vítanie Slnka Súrya Namaskara a štúdium písiem ako Bhagavad Gíta pomáhajú upokojiť myseľ, znižujú úzkosť a podporujú pocit stability.

• Sociálne spojenie: Udržiavanie kontaktu s pozitívne/duchovne ladenými priateľmi a rodinou v teplom domácom prostredí s dobrým kúrením (ohňom v krbe), keď je vonku chladno, je dôležité pre fyzickú aj emocionálnu rovnováhu.

Rady na záver

Shishira je čas, kedy je potrebné venovať zvýšenú pozornosť starostlivosti o svoje telo a myseľ. Prostredníctvom vyváženej stravy, pravidelného pohybu, ošetrenia pokožky a mentálnej rovnováhy môžeme tento náročný čas prežiť v harmónii so sebou samým a s prírodou. V tradičnej Áyurvede je tento zimný čas príležitosťou na obnovu síl a na prípravu na nadchádzajúcu jar.

 

 

Tento článok nie je lekárska rada ani nemá za cieľ navádzať na zanedbanie či nenasledovanie pokynov lekárov. Nasledovanie týchto odporúčaní je na vlastné riziko čitateľa a naša stránka neberie žiadnu zodpovednosť za aplikáciu týchto rád, postupov či prípravkov. Informácie v článku v žiadnom prípade nenahrádzajú konzultáciu a vyšetrenie lekárom v zdravotníckom zariadení a sú len názorom autora. Pred tým, ako sa budete riadiť niečím z tohto článku, skonzultujte to s vaším lekárom.

 

Zdieľajte článok s vašimi priateľmi

Váš komentár bol pridaný.

Pridať komentár:

    Zatiaľ žiadne komentáre.

Mohlo by vás zaujímať

18.apríl 2022 Jarný očistný detox v āyurvéde

Vasanta-ritu Acharya (sezónny režim pre jarné obdobie) Jarné obdobie v našich európskych zemepisných šírkach...

ČÍTAŤ VIAC
18.október 2022 Jesenný režim podľa āyurvédy

Sharad Ritu Acharya (sezónny režim pre jesenné obdobie)   S príchodom jesene sa v prírode aj v našom...

ČÍTAŤ VIAC
25.jún 2012 Áyurvéda - Kľúč k zdravému životu, ktorý vám prinesie spokojnosť

Áyurvéda v preklade znamená „Áyus“ – život (dlhovekosť) a „Véda“ – poznanie. Áyurvéda je teda...

ČÍTAŤ VIAC

Pin It on Pinterest

Zdieľaj článok priateľom

Reinkarnácia
Prehľad ochrany osobných údajov

Táto webová stránka používa cookies, aby sme vám mohli poskytnúť čo najlepší používateľský zážitok. Informácie o súboroch cookie sa ukladajú vo vašom prehliadači a vykonávajú funkcie, ako je rozpoznanie vás, keď sa vrátite na našu webovú stránku, a pomáhajú nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webovej stránky sú pre vás najzaujímavejšie a najužitočnejšie.