fbpx
Vedecké poznanie

Vytvorili vedci v laboratóriu život?

Dnes som natrafil na bulvárny článok, ktorý má nasledovný nadpis:

Vědci vytvořili v laboratoři umělého tvora. Ve hře na Boha vyhráli

Originál článku nájdete tu: https://zoommagazin.iprima.cz/veda-technika/vedci-vytvorili-v-laboratori-umeleho-tvora-ve-hre-na-boha-vyhrali

 

Keďže som v poslednej dobe publikoval viacero článkov, kde vyvraciam podobné vedecké fantasmagórie, napadlo mi, že toto je ideálny príklad ukázať vám ako sa takáto fanatická propaganda šíri. Cieľom je navodiť dojem, že tzv. vedci hlásajú pravdu a duša, Boh či akákoľvek metafyzika neexistujú a sú už dávnym prežitkom.

Samozrejme, pokiaľ sa tzv. racionalisti zamerajú na boj s kresťanským videním Boha, nemajú to príliš ťažké, pretože kresťanstvo má svoju vieru založenú na mytológii a sentimente, nie na filozofii či logike, na rozdiel od prastarých indických Véd. Poraziť v konfrontácii „kresťanské duchovno“ je teda malina. Keď by sa ale mali konfrontovať s Védami a ich metafyzikou, narazili by si rýchlo nos.

Pre neznalých tohto blogu dávam do pozornosti odporúčané články, ktoré nájdete na konci tohto článku, v ktorých vysvetľujem pádne a striktne logické argumenty v prospech duchovnej metafyziky. Nájdete tam výroky najznámejších kvantových a jadrových fyzikov, filozofov, matematikov a logikov 20. storočia, ktorí by jednoznačne takéto bulvárne pseudovedecké nezmysly rýchlo odsúdili. Rovnako sa dočítate argumenty, ktoré s konečnou platnosťou vyvracajú vedeckú vieru v to, že život vzniká z hmoty.

Poďme teda ale na samotný článok. Skopíroval som sem jeho originálny text, ktorý bude červenou kurzívou a moje komentáre klasickým písmom.

 

Pôvodný text článku

Vědci vytvořili v laboratoři umělého tvora. Ve hře na Boha vyhráli

Tento bulvárny nadpis rúbe naozaj vysoko, takže sa teda pozrieme na to, či je to klamstvo alebo je to naozaj niečím podložené.

Je-li tvoření života spojováno s Bohy, pak se lidstvo v květnu tohoto roku Bohem stalo. Zatím vytvořilo jen mikroba.

Tvorenie života je podľa najstaršej vedy a filozofie na svete spojené s inteligentným designerom, teda s Bohom. Jedným Bohom. Už zo samotnej logiky veci. Keď autor spomína viacero „bohov“, vychádza asi z gréckej, prípadne rímskej mytológie, ktorá je jednak v porovnaní s pôvodným náboženstvom veľmi mladučká a na druhej strane je jasné, že ide o vymyslené príbehy a personifikácie prírodných síl. Keď sa podľa autora článku ľudstvo samo stalo Bohom, tak muselo stvoriť život, na čo sa teda pozrieme v jeho ďalších výrokoch, ako to sľubuje. Podotknem ale, že byť Bohom neznamená len stvoriť mikroba alebo „život“, ale vedieť vytvoriť aj všetky ingrediencie, ktoré k tomu potrebujete. Pripomína mi to jeden veľmi výstižný vtip:

Vedec hovori Bohu: „Milý Bože, ľudia sú už tak vyspelí, že ťa už nepotrebujú.
Hľa, už vieme vytvoriť aj človeka z hliny ako si urobil ty.“
„No to chcem vidieť…..,“ hovorí Boh.“
Vedec zoberie hlinu a začne miešať… Na to mu Boh hovorí: „… Tak moment, takto sa nedohodneme.. Zober si láskavo SVOJU hlinu.“

Vědcům se totiž podařilo vytvořit životaschopnou formu života – v laboratoři. 

Mikrob, jehož se podařilo vytvořit, je založený na bakterii Escherichia coli.

Aha, takže po pár riadkoch tohto prevratného objavu vlastne ide s pravdou von – že je „založený“ na už existujúcej baktérii. Inými slovami, existuje niečo živé, baktéria, a oni ju nejak upravia a nazvú to iným názvom a budú si tlieskať, ako niečo „vytvorili“. Rozmýšľam, že to nie je úplne najhorší nápad. Kúpim si počítač, preskladám jeho konfiguráciu, vyhodím z neho niektoré nepotrebné súčiastky a napíšem o tom bulvárny článok s nadpisom – Keď je tvorenie počítačov spájané s Asusom a Intelom, tak potom sa Michal v júni stal sám Intelom. Vytvoril totiž sám počítač.

Normálně se vyskytuje v půdě, ale také v lidských útrobách. Nově vyrobená bakterie z ní sice vychází, ale může se pochlubit radikálně odlišným genetickým kódem, který vznikl v laboratořích Medical Research Council ve slovutném Cambridge.

Áno, pretože živé bytosti sa „vytvárajú“ každú sekundu v miliardách, tak je to totiž dokonale a inteligentne navrhnuté. Málokto môže spochybniť ako premyslene a dôkladne hmotná príroda funguje. Novo „vyrobená“ baktéria síce vychádza zo starej už existujúcej, ktorá funguje, ale môže sa pochváliť radikálne odlišným blabla. Ja si môžem kúpiť BMW a vytunovať ho tak, že sa bude tiež odlišovať, ale to je tak všetko. Nebudem tvrdiť, že som vynašiel auto.

Budiž mikrob!

Skôr „Budiž existujúci mikrób, ktorý upravíme a tvárime sa, že sme vytvorili mikrób.“

Podle jeho stvořitelů je jeho existence důkazem, že život je schopný fungovat i s omezeným genetický kódem

Takže podľa tých vedcov je to, že niečo hotové upravili, dôkazom, že život (ktorý nevytvorili) môže fungovať aj s obm. gen. kódom. Myslím, že toto je skutočný vecný obsah článku, ale asi by to v nadpise nevyzeralo tak dobre. V princípe sa tu autor sám usvedčuje z mystifikácie, čo je samo o sebe porušenie novinárskej etiky.

…a současně dláždí cestu pro vznik biologických strojů,

Dláždi cestu znamená, že tá cesta ešte nie je vytvorená ani neexistuje, ale je to viera… pre vznik života…

…které budou pro člověka vyrábět na zakázku léky, nové materiály. Anebo mu dají odolnost proti virům, lepší imunitu a poskytnou spoustu dalších možností, jež jsou dnes jen snem nebo obsahem sci-fi filmů.

Aj keď už nehovorí o vytvorení života ako takého, zrazu tu popisuje niečo tak strašne sci-fi, o čom asi ešte nikto nikdy nepočul (a polka sveta v noci po prečítaní tohto článku nezažmúri oko), pretože píše o genetickej modifikácii, ktorá aj keď sa postupne vyvíja, má svoje korene staré už tisíce rokov. Aj šľachtenie zvierat, napr. psov, dokáže novým „biologickým strojom“ poskytnúť iné a lepšie vlastnosti, imunitu atď.

Bioinžinierstvo, bio-printing a pod. sú určite zaujímavé materialistické výzvy pre vedu do budúcna, nič to však nemá spoločné s vytvorením živého organizmu. Nič také totiž neexistuje a v žiadnej vedeckej práci sa o tom nedočítate. Nehovoriac o iných fenoménoch, ktoré fanatickí veriaci vedci tvrdia, že poznajú, ale je to len ich viera – viac v článku Všetko, čo nás učili, je inak.

Jak vypadá umělý život? Uměle vytvořený genom má 4 miliony základních párů, tedy jednotek genetického kódu vyjádřených písmeny G, A, T a C.  Pokud by ho někdo vytiskl na stránky velikosti A4, zabral by tento kód 970 stan – je to tedy zdaleka nejdelší umělý genetický kód, který lidé kdy vytvořili.

To je síce pekné, ale každý živý organizmus má milióny riadkov kódu, čiže toto zas o ničom nehovorí. To, že je umelo „vytvorený“, znamená, že je umelo upravený.

„Zatím bylo zcela nejasné, jestli je možné něco tak složitého laboratorně vytvořit,“ uvedl hlavní autor výzkumu Jason Chin. „A také jsme nevěděli, zda jsou možné tak rozsáhlé změny,“ dodal vědec. Realita byla mnohem lepší, než čekali – vše se podařilo na jedničku.

V prvej vete hovorí slovo vytvoriť, v druhej hovorí o zmenách, čiže zmeniť, upraviť. Takéto kvázi nenápadné hranie sa so slovíčkami je dosť komické, hlavne keď sa snaží spraviť senzáciu z niečoho, čo ňou nie je.

Zjednodušená verze DNA je zcela životaschopná a může existovat, byť samozřejmě v kontrolovaném a přísně hlídaném laboratorním prostředí.

No a pôvodná zložitejšia verzia DNA je tiež životaschopná, t.j. živá, lebo bola živá od začiatku a dokáže pravdepodobne žiť v oveľa širšom prostredí.

Vědci z ní odstranili vše „přebytečné“, tedy části, které v genetickém kódu neměly co dělat.

Oni tie časti tam mali co dělat, akurát sebestrední špekulanti si povedali, že idú si to upraviť podľa seba. Ale veď ok, hrať sa im nikto nezakazuje. Stačilo by, keby pomenúvali veci pravými menami a žiaden problém by nebol. Z vedy netreba robiť nové náboženstvo.

Nově stvořený organismus dostal jméno Syn61 a na první pohled je jiný než klasická E.coli – je o něco větší. A také má jiné vlastnosti, například se pomaleji vyvíjí a pomaleji roste. 

Čítanie s porozumením – novoupravený organizmus je iný, kto by to bol čakal, však?

K čemu nám to je? Asi každého napadnou znepokojivé myšlenky, že je to hra na Boha, která se musí lidstvu vymstít.

Hranie na Boha je potom aj genetická modifikácia paradajok (čo nevravím, že nie je) alebo aj vyššie spomenuté kríženie psov. Človeku sa môže vypomstiť kopa vecí, aj také basic veci ako sú antibiotiká. Ale strašiť ľudí „gigantickým“ objavom ako je tento je trocha odveci. Ľudia majú tendenciu byť prehnane domýšľaví o vlastnej dôležitosti. Podarí sa im zväčšiť jednu baktériu a z toho podľa nich plynie to, čo píše autor v nadpise, že v súťaži s Bohom vyhrali 😀 . A áno, takáto trúfalosť a tuposť sa ľudom môže vypomstiť a už sa aj veľakrát vypomstila.

A bioetici i o tomto uvažují. Zatím je ale výroba cíleně upravených mikroorganismů pro lidstvo natolik důležitá, že v praxi jdou tyto otázky stranou. Uměle vyrobené enzymy totiž mohou lidstvu zachránit existenci rovnou mnoha způsoby.

Tak je to ale so všetkým, netreba sa hrať pri tom na Boha. Príde jedna silnejšia slnečná koróna a vráti nás 2000 rokov dozadu.

Už dnes je E.coli využívána v medicíně, ale možnosti uměle vyráběných enzymů jsou téměř nekonečné. Máme problém s plastem: a pracuje se s enzymy, které umí plasty rozkládat. Máme nedostatek ropy: pracuje se s enzymy, které z CO2 umí vyrábět pohonné hmoty. Máme tu odolnost proti antibiotikům: pracuje se na enzymech, které ji porazí.

Áno a ľudia stále umierajú, stále sa zvyšujú civilizačné choroby, ľudia sú stále priemerne hlúpejší, páchajú viac samovrážd, sú nešťastnejší, vystresovanejší, berú stále viac antidepresív a liekov vrátane už malých detí. Túžba ľudstva byť nesmrteľní v tomto hmotnom tele je čistá fanatická utópia. Podobná ako viera, že uspokojovaním tohto tela a jeho zmyslov môže byť človek šťastný. Pokiaľ sa ľudstvo nezačne zaoberať skutočnými problémami, môže upravovať baktérie a snažiť sa znásilňovať prírodu a bojovať proti nej koľko len chce, v konečnom dôsledku sa im to vždy ale vráti aj s úrokmi.

 

Koho táto téma zaujíma viac, odporúčam aj nasledovné články nižšie.

 

Zdieľajte článok s vašimi priateľmi

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať

25. júla 2023 Oppenheimer a pradávna atómová zbraň ovládaná mantrami

Jednou z najzaujímavejších a najtajomnejších tém v starovekej indickej literatúre sú atómové zbrane, ktoré...

ČÍTAŤ VIAC
25. júna 2012 2. čakra (sakrálna) – Swadisthana – Tipy na odblokovanie čakry

Popis a tipy na odblokovanie čakry Vyjadruje kreativitu, tvorbu a sexualitu, pretože tá dokáže priniesť život....

ČÍTAŤ VIAC
21. júna 2012 Šťastie – čo robia šťastní ľudia inak ako tí nešťastní?

Aký je rozdiel medzi šťastnými a nešťastnými ľuďmi? Samozrejme, môže to byť celkom očividné. Šťastní...

ČÍTAŤ VIAC

Pin It on Pinterest

Zdieľaj článok priateľom