fbpx
Ayurvéda

5 alarmujúcich príčin nefunkčného trávenia a ako sa ich ľahko zbaviť

Keď som začal asi pred 10 rokmi optimalizovať svoju životosprávu, veľmi rýchlo som si uvedomil, že kvalitná strava bude hrať veľmi dôležitú rolu. No to som ani len netušil, že pri objavovaní toho, čo skutočne a stopercentne funguje, budem musieť v praxi preskúmať desiatky alternatív a zaberie mi to takmer dekádu môjho života.

Žiaľ, bolo tomu tak a je veľmi pravdepodobné, že máte podobný problém. V neprirodzenom svete, v ktorom žijeme, sme stratili schopnosť žiť tak, ako to je pre nás najprirodzenejšie. Ideme proti svojmu telu, skúšame rôzne extrémy a nič z toho nám neprináša skutočnú spokojnosť.

O čom je zdravie, ak nie o tom, aby sme posilnili svoje telo, predĺžili život a hlavne, očistili svoju myseľ a vniesli do života skutočnú spokojnosť?

Jedine tak môže potom človek naplniť svoju skutočnú podstatu. V Bhagavad-Gíte, starovekom písme o esencii života, sa píše:

kāmasya nendriya-prītir
lābho jīveta yāvatā
jīvasya tattva-jijñāsā
nārtho yaś ceha karmabhiḥ

 

„Životné túžby ľudí nemajú nikdy smerovať k uspokojovaniu zmyslov. Človek má chcieť len to, aby žil zdravo a udržiaval svoje telo v poriadku, pretože cieľom jeho života je klásť si otázky, ktoré sa týkajú Absolútnej Pravdy. Nič iné nemá byť cieľom jeho činností.“

 

Nájsť Absolútnu Pravdu znamená nájsť to, čo nám prinesie v živote skutočné šťastie a uspokojenie. Suché uspokojovanie zmyslov, chtíč a nadmerná túžba po zmyslovom pôžitku nám ich v žiadnom prípade neprinesú. Udržiavanie zdravia áno, pretože to nás priblíži viac k skutočnej podstate nášho života.

A zdravie, či už to fyzické alebo mentálne, nie je o ničom inom, než o našom trávení. Dokonca aj Hippokrates, otec medicíny, to skvelo zhrnul vo svojom citáte:

„Zlé trávenie je koreňom všetkého zla.“

O stravovaní a trávení dnes existujú už tak veľké množstvo rôznych teórií, že človek sa v tom jednoducho stratí. Podobne ako som sa takmer 10 rokov strácal i ja. Preto mi teraz dovoľte, aby som vás naučil esenciu toho, čo som sa za zhruba 10 rokov skákania od jedného extrému k druhému naučil.

…a verte mi, niet nad osobnú skúsenosť. Žil som tým 24/7. Bol to môj životný štýl, hlavný predmet štúdia a moja práca s klientmi.

Ale teraz už to viac nebudem naťahovať a poďme sa hneď pustiť do 5 alarmujúcich príčin nefunkčného trávenia, ktoré vám veľmi výrazne ničia vaše zdravie, vitalitu a mentálnu vyrovnanosť.

Tu sú:

 

PRÍČINA 1

Nie ste to, čo jete!

 

“Ste to, čo jete” je obrovským mýtom moderného “priemyslu so zdravým”. Prečo? Jedlo alebo tie “zázračné” výživové doplnky nestačí len zjesť, aby sme z nich mali úžitok (väčšina ľudí má takýto koncept: rýchlo namixovať nejaké “zdravé” smoothie a nasilu ho “exnúť” po ceste do auta). Ako teda vyťažiť z energie, ktorú dodávame do tela, maximálny úžitok? Pravdou je, že v skutočnosti sme to, čo strávime. Zdroj energie je síce dôležitý, ale to, ako efektívne dokážeme (a či vôbec) tento zdroj energie spracovať, je 100x dôležitejšie. Preto „ČO“, nie je až tak dôležité. Omnoho dôležitejšie je „KEDY“ a „AKO“. Samozrejme, Áyurvéda vychádza už z predpokladu, že ľudia sa stravujú vegetariánsky, čo je jedna zo základných podmienok. Dodržiavanie týchto pravidiel ale pomáha aj „mäsožravcom“, ktorí sa tohto zlozvyku ešte nestihli zbaviť.

TROCHA INTROSPEKTÍVY:

Ste hladní pred jedlom? Máte silný apetít? Ste v kľude pri jedení? Ako na vás vplýva prostredie? Máte správnu náladu alebo ste rozrušený? Chutí vám jedlo?

To všetko sú nesmierne dôležité otázky, na ktoré ak si odpoviete, tak dokážete bližšie určiť to, či je pre vás vaše jedlo liekom alebo jedom.

PRAKTICKÝ KROK:

Prestaňte sa riadiť všetkými univerzálnymi teóriami, ktoré dnes na nás z každej strany prúdia. Miesto toho radšej študujte a učte sa to, ako skutočne funguje vaše telo… a hlavne, naučte sa to vnímať a kontrolovať. Vtedy sa stanete skutočnými odborníkmi a budete presne vedieť, čo je pre váš život priaznivé a čo je nepriaznivé.

 

 

PRÍČINA 2

Strach z hladu

Vedieť pracovať s hladom znamená ovládať svoje trávenie a byť schopní udržiavať silný tráviaci oheň. Paradoxne, väčšina ľudí majú tak narušené trávenie, že nevedia vôbec rozlíšiť, čo vlastne hlad je a už vôbec nevedia to, ako s ním pracovať. Boja sa ho, a preto mu nedávajú žiaden priestor. Hlad je však v skutočnosti najväčším lekárom, avšak musíte zmeniť svoj pohľad naň.

Hlad prináša so sebou obrovské množstvo benefitov. Je to apetít a chuť nielen do jedla, ale aj do života. Hlad je náš tráviaci oheň. A oheň má na starosti premenu. V prípade jedla ide o premenu surovej formy energie (doslova jedu) na formu energie, ktorá je našim telom využiteľná (liek). Silný tráviaci oheň dokáže premeniť aj jed na liek. Naopak, pre slabé trávenie bude aj nektár jedom.

Predstavte si svoje trávenie ako ohnisko. Ak udržiavate oheň silný, môžete ho kŕmiť najhrubšími a najtuhšími polenami dreva, ktoré sa bez problémov spália a zároveň pri tomto procese vznikne obrovské množstvo energie. No čo sa stane, ak je oheň slabý? Koncentrovaná forma energie ho uhasí, ohnisko bude dymiť a generovať toxíny.

TROCHA INTROSPEKTÍVY:

Cítite v čase jedla skutočný hlad a apetít (taký, pri ktorom vás uspokojí i obyčajná ryža s ghí)? Nechávate jedlu dostatok času na kompletné strávenie? Alebo častokrát konzumujete medzi jedlami aj niečo “malé”? Ste po jedle maximálne spokojní? Alebo jedlo ideálne netrávite a vaša myseľ je neustále rozrušovaná chuťou na niečo?

PRAKTICKÝ KROK:

Jedzte len keď ste hladní a keď máte skutočný apetít. Medzi jedlami si dávajte dostatočnú prestávku na poriadne pretrávenie. Naučte sa rozpoznávať skutočný hlad od falošného. Ak máte skutočný hlad, bude vám chutiť takmer akékoľvek jednoduché jedlo a navyše takéto jednoduché a zdravé potraviny vás začnú prirodzene priťahovať.

 

 

PRÍČINA 3

Nadmerná konzumácia vody.

Nesmierne obrovským problémom, ktorý oslabuje naše trávenie, je pitie obrovského kvanta tekutín. Dnes je takmer každý človek infikovaný teóriou o tom, že je potrebné piť veľa vody k tomu, aby ostal hydratovaný. Že je to pre telo zdravé. Dokonca aj lekári to potvrdzujú… a hlavne vám to tlačí priemysel s nápojmi do hlavy.

Skutočnosť je však taká, že inteligentný človek vie presne, kedy a koľko má piť. Na to má predsa smäd! Prirodzená potreba. Keď som hladný, najem sa. Keď som smädný, napijem sa. Keď sa potrebujem vymočiť, vymočím sa. Vážne, už ani takúto štipku inteligencie v dnešnej dobe nemáme?

Voda sa musí stráviť, tak ako aj jedlo. V skutočnosti, väčšina ľudí má extrémne narušené trávenie vody, čo spôsobuje, že sú neustále smädní. Nedokážu tie kvantá vody využiť a čím viac pijú, tým viac je tento kruh začarovaný.

PRAKTICKÝ KROK:

Posilnite trávenie vody. Tak ako pri jedle sa učíte pracovať s hladom, tak sa naučte pracovať so smädom. A keď príde skutočný smäd, prirodzená potreba, pomaly a v pokoji sa napite, koľko potrebujete. Poprehadzujte vodu v ústach, prehltnite. Garantujem vám, že k vyživeniu vám bude stačiť pár dúškov. Hlavne, ak to bude voda s trochou limetky, prírodného cukru a štipkou kamennej soli… maximálne hydratujúce.

Pár pohárov vody denne je úplne dostačujúce množstvo (treba však brať aj faktory ako fyzická aktivita, počasie, podnebie, ročné obdobie; túto komplikáciu však zjednoduší vaša senzitivita a vnímanie smädu, pretože ten je vašou vnútornou inteligenciou, ktorá berie do úvahy všetky faktory).

 

 

PRÍČINA 4

Nepravidelné jedenie.


Striedanie dňa a noci udáva určitý rytmus. Vraví sa mu cirkadiánny rytmus. Je to prirodzený chod prírody, ale tiež nášho tela. V prírode sa totižto všetko deje v určitých rytmoch. Preto pravidelnosť nielen v životospráve, ale v tomto prípade hlavne v jedení, je veľmi dôležitým faktorom. Ak budeme jesť pravidelne, povedzme 2x alebo 3x denne, náš úžitok zo stravy bude niekoľkonásobne vyšší.

Pravidelné jedenie má za následok, že naše telo pravidelne, každý deň v rovnaký čas, očakáva jedlo. Práve v túto pravidelnú dobu následne budeme automaticky cítiť hlad a apetít. Tiež naše telo bude v túto dobu produkovať zvýšene množstvo tráviacich enzýmov a kyselín, takže jedlo, ktoré skonzumujeme, sa omnoho lepšie využije.

PRAKTICKÝ KROK:

Snažte sa jesť približne v rovnaké časy každý deň. Medzi jedlami (2 alebo 3 denne) nejedzte nič okrem ovocia. To si môžete dať kedykoľvek, keď dostanete „chuť na niečo“.

 

 

PRÍČINA 5

Mentálne trávenie.

Áno, aj na úrovni našej mysle nám trávi. Poviem vám príklad. Nechutí vám jedlo? Nestrávi sa na mentálnej úrovni (a keďže telo a myseľ sú prepojené, ani na fyzickej) a bude v tele zdrojom toxínov. Mentálne trávenie je teda nesmierne dôležité. A čo to teda znamená? Znamená to udržiavať svoju myseľ v kvalite dobra.

Áyurvéda popisuje 3 kvality hmotnej prírody: sattva (kvalita dobra), rajas (kvalita vášne), tamas (kvalita nevedomosti). Sattva je prirodzenou kvalitou našej mysle, rajas a tamas sú jej narušením. Sattva nám prináša radosť a uspokojenie, rajas zasa bolesť a utrpenie a tamas chaos a absolútnu zmätenosť.

A ako sa udržať najjednoduhšie v sattve? Voľte si prevažne stravu v kvalite dobra a vyhýbajte sa tej, ktorá je v kvalite vášne a nevedomosti.

“Potrava, ktorá je milá ľuďom v kvalite dobra predlžuje život, očisťuje existenciu a dodáva silu, zdravie, šťastie a uspokojenie. Taká potrava je výživná, chutná, šťavnatá, tučná a teší srdce.” 

 

“Potrava, ktorá je priveľmi horká, príliš kyslá, slaná, ostrá, suchá, pálčivá a horúca, je milá ľuďom v kvalite vášne. Taká potrava spôsobuje bolesť, utrpenie a chorobu.” 

 

“Zbytky jedla druhých, potrava pripravená viac ako tri hodiny pred požitím, potrava bez chuti, zatuchnutá, v rozklade a nečistá je milá ľuďom v kvalite nevedomosti.” 

 

Bhagavad-Gíta

 

PRAKTICKÝ KROK:

Jedzte posilňujúce a výživné jedlá, ktoré zároveň upokojujú telo a myseľ. Pripravujte si jedlá z potravín ako ryža, mungo, varená zelenina, ovocie, nerafinovaná múka, mlieko, maslo, ghí, nerafinovaný cukor, čerstvá voda… To sú tie najsattvickejšie a najviac omladzujúce potraviny. Skúste… stačí pár dní a uvidíte ten rozdiel.

 


Tento článok nie je lekárska rada ani nemá za cieľ navádzať na zanedbanie či nenasledovanie pokynov lekárov. Nasledovanie týchto odporúčaní je na vlastné riziko čitateľa a naša stránka neberie žiadnu zodpovednosť za aplikáciu týchto rád, postupov či prípravkov. Informácie v článku v žiadnom prípade nenahrádzajú konzultáciu a vyšetrenie lekárom v zdravotníckom zariadení a sú len názorom autora. Predtým ako sa budete riadiť niečím z tohto článku, skonzultujte to s vaším lekárom.

 

Zdieľajte článok s vašimi priateľmi

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 komentáre Zanechať komentár
  • Jelikoz chodím do zaměstnání, je pro mne takřka nemožné uvařit si oběd max. tři hodiny před konzumací. Proto si vařím večer předem a jídlo si následující den ohřeji (bohužel v mikrovlnce) o polední pauze. Je velký rozdíl mezi kvalitou této potravy? Předpokládám že je. Jenže jak z toho ven. Okolní restaurace nanabízejí každodenní rozvoz kvalitních vegetariánských jídel.

    • To si je potom lepšie privstať a uvariť si jedlo ráno. Nechať v nejakej termoske na jedlo počas dňa možno s kúskom striebra – spomaľuje hnitie jedla ktoré nastáva po 3 hodinách od uvarenia vplyvom rýchlejšieho množenia mikroorganizmov. Tiež kurkuma môže tento proces spomaliť. Samozrejme aj chladnička, ale take jedlo je potom už úplne bez energie – nehovoriac o tom, keď sa ešte následne ohrieva. Take jedlo môže slúžiť akurát tak na naplnenie si žalúdka. Čím je jedlo staršie, tým viac je v kvalite tamasu a zároveň nemá už žiadnu pranu v sebe. V praxi to znamená že hrubohmotnu energiu v podobe sacharidov bielkovín tukov môže stále dodať do tela ale jemnohmotnejsie prvky ako ojas tejas a prana už chýbajú.

Mohlo by vás zaujímať

27. júna 2012 Osud a karmické zákonitosti – Ako ho zmeniť?

Zákonitosti, ktoré ovplyvňujú naše životy, jednanie a vytvárajú našu karmu a osud   Zákon...

ČÍTAŤ VIAC
8. júna 2016 Rovnováha

  Najlepšie je kráčať životom pokojne a vyrovnane – nebyť príliš ovplyvnený tým, čo sa nám stane....

ČÍTAŤ VIAC
28. júna 2019 Chýba vám železo? 13 potravín, ktoré ho obsahujú viac ako mäso!

Potraviny bohaté na železo Mnohým ľuďom, najmä vegetariánom a vegánom, ktorí ignorujú pestrú stravu, chýba...

ČÍTAŤ VIAC

Pin It on Pinterest

Zdieľaj článok priateľom