fbpx
logo
Vzťahy Zaujímavé

Povinnosti muža 

🕐 42 min

Pokračujeme v sérii článkov o vzťahoch medzi mužmi a ženami. Pre tých, ktorí nečítali náš prvý veľmi obľúbený článok – Ideálny vzťah – mužský a ženský princíp, odporúčam najskôr naštudovať si ten. Ako druhý sme nedávno vydali článok Povinnosti ženy.

Dnes si povieme viac o povinnostiach mužov vo vzťahu.

 

Väčšinou sa stane, že viac žien chodí na prednášky o povinnostiach mužov a viac mužov chodí na prednášky o povinnostiach žien. Správne chápanie vecí by však malo byť také, že každý by mal poznať predovšetkým svoju vlastnú zodpovednosť. Rozprávanie o zodpovednosti iných ľudí zvyčajne nevedie k úspechu.

Jemnohmotné telo človeka alebo jeho myseľ – sú stvorené podľa našich túžob. Ak je duša v mužskom tele , znamená to dve veci. Jeho túžby by mali byť túžby muža, ak chce byť šťastný. A ľudia okolo neho by mali očakávať to isté. Zdá sa to ako samozrejmosť, ale väčšina ľudí nechápe skutočný princíp muža a ženy. Myslia si, že ak sa oženia alebo vydajú, dostanú to, čo chcú. Vo výsledku však dostanú niečo úplne iné.

Každý človek má svoje vlastné chápanie rodinného šťastia, ale mužské telo môže priniesť len určitý druh radosti a šťastia a ženské telo môže tiež priniesť len určitý druh šťastia. Ak muž chce, aby jeho žena bola šťastná, optimistická, aktívna a cieľavedomá, potom všetky tieto vlastnosti, sú vlastnosťami muža a nie ženy a je ťažké získať takúto manželku. Problém je v tom, že v tele ženy nie je veľa príležitostí na rozvoj mužských vlastností. A naopak, rozvinúť v tele muža ženské vlastnosti, ženský charakter, taktiež príliš nejde. Títo dvaja ľudia s takýmto očakávaním budú čoraz ťažšie spolu žiť.

Každé telo má svoje limity, svoje obmedzenia. Myseľ žije v tele, a preto je to vlastne druh tela. Funkcia pamäti je v mysli, ale v našom živote sa neprejaví. Nič si nebudeme pamätať, pretože naše telo nám to nedovolí. Ak má muž túžby ženy, bude pre neho veľmi ťažké ich zhmotniť, dosiahnuť, pretože nemá taký druh tela, ktorý to umožňuje.

Keď malé dieťa uvidí ženu, ktorú nepozná, nebude chcieť, aby si ho vzala do náručia, objala či pritúlila si ho. Nebude to chcieť. Dieťa má túto túžbu, len keď vidí vlastnú matku. Iba telo jeho matky môže dieťaťu poskytnúť takéto šťastie.

Väčšina mužov nevie, aké šťastie sa má od nich očakávať. Vedia, čo očakávať od svojich príbuzných, a to je hlavný problém, ktorý nedovoľuje človeku žiť normálne a šťastne. Podľa védskeho poznania by mal človek chcieť menej od iných ľudí a viac od seba. Mal by sa sústrediť na svoje vlastné povinnosti a zodpovednosti. Ak to dokáže, bude šťastný po zvyšok života. Ak očakáva viac od ľudí okolo seba a nie je schopný plniť svoje vlastné povinnosti, jeho rodinné vzťahy budú založené na princípe – ak ty urobíš niečo pre mňa, ja urobím niečo pre teba. Je to taký obchod a nevedie to k ničomu dobrému. Začínajú sa tak rozbíjať vzťahy. Človek by sa mal prinútiť urobiť pre svojich príbuzných viac. Mal by hľadať šťastie v tom, že je zodpovedný vo svojich povinnostiach alebo vo svojich veciach, ktoré má urobiť. A nie čakať, že jeho príbuzní urobia veci za neho. To je hlavná zásada. Šťastie nemôže prísť, keď si človek myslí, že všetci sú tu preto, aby ho potešili.

Členovia rodiny sú schopní plniť si svoje povinnosti len vtedy, keď sú spokojní. Zodpovednosť znamená aj lásku. Môžete robiť čokoľvek, môžete variť, môžete vykonávať iné povinnosti, ale ak to nerobíte s láskou, potom si v skutočnosti neplníte svoje povinnosti. V takom prípade potom nikto nebude spokojný s tým, čo budete robiť. Ak chcete, aby vás ostatní milovali, musíte to robiť nezištne. A to vám prinesie šťastie. Musíte vaším milovaným vždy dať šancu zlepšiť sa. Preto je táto prednáška určená nielen pre mužov, ale aj pre ženy. A ony musia vedieť, v ktorej oblasti sa majú ich muži zlepšiť, a dať im túto možnosť.

 

Mužské telo

Teraz budeme hovoriť o pochopení jemnohmotného tela – ako pochopiť jemnohmotné telo, ako a z čoho je vytvorené. Mužské telo, mužská myseľ, sa skladá najmä z dvoch planét – Marsu a Slnka. Slnko tvorí vyššie vlastnosti a kvality muža a Mars tvorí nižšie vlastnosti muža. Centrum Slnka je v brušnej oblasti a centrum Marsu je v dolnej oblasti.

 

Silné Slnko

Teraz budeme hovoriť o tom, aké očakávania má žena od muža, ktorý by bol jej ideálnym manželom. Budeme hovoriť o najčistejšom vplyve Slnka na muža – aký je najlepší vplyv Slnka na muža. Niekedy môže mať Slnko zlý vplyv, ale teraz budeme hovoriť o tej najlepšej variante.

Ak má muž tieto vlastnosti, prinesie svojej žene šťastie. Ak nie, neprinesie žiadne šťastie, pretože nebude schopný si plniť svoje mužské povinnosti. Muž by mal byť veselý, pozitívny, optimistický, aktívny a zodpovedný. Mal by byť veľkorysý, seriózny, rešpektovať druhých a byť ušľachtilý, obetavý, mal by mať vodcovské vlastnosti, mal by mať schopnosť stúpať v kariérnom rebríčku, mal by vedieť kontrolovať správanie druhých a mal by mať vysoké postavenie v spoločnosti. Všetko to, čo som práve vymenoval, by malo byť človeku dané už pri narodení, a to v prípade, že bol v minulom živote veľmi dobrým človekom, a teda tieto vlastnosti získal v dôsledku dobrej karmy z minulého života. To všetko je spôsobené dobrým vplyvom Slnka.

 

Slnko má tri aspekty tohto vplyvu :

1. Svetlo

2. Energia alebo tejas – dáva schopnosť tráviť potravu a tiež energiu a aktivitu

3. Vyšší tejas – ten sa prejavuje v charakteristikách osobnosti. A ženy sú priťahované k mužom, ktorí majú rozvinutý tento tretí aspekt.

To, aký je človek (muž) pekný, závisí od vplyvu Slnka. Tiež môže mať vysoké postavenie v spoločnosti, ktoré mu bolo dané pri narodení prírodou, môže byť nejakým vodcom. Muži, ktorí majú vedúce postavenie, sú zvyčajne dobrými a zodpovednými manželmi. Zvyčajne dodržiavajú svoje sľuby a konajú vážne a seriózne. Sú silní, optimistickí, veselí, zvyčajne rozprávajú nejaké vtipy a šťastie im prináša to, čo majú robiť. Ak chce mať žena takého manžela, musí mať sama v horoskope veľmi silné Slnko. Ženy, ktoré majú v horoskope silné Slnko, sú skromné, pokorné a plaché. Počúvajú svojich manželov. Sú veľmi lojálne a zaujímajú sa o to, čo robí ich manžel. Neustále svojmu manželovi pomáhajú, rešpektujú ho a myslia na neho, akoby bol ich učiteľom. Tieto ženy majú zvyčajne veľmi dobrých otcov a tiež veľmi dobrých synov. Majú dobrý apetít, dobré zdravie, dobré trávenie a silný imunitný systém. Zvyčajne majú oválnu tvár a vyššie čelo, sú priemerne vysoké, majú tmavé vlasy a silné kosti a obvykle majú tmavé oči. Muži majú pravé oko väčšie ako ľavé, majú príťažlivé telo – to sú znaky toho, kto má v horoskope silné Slnko. Ženy by mali vedieť, ktorí muži im prinesú šťastie v rodinnom živote. Väčšinou som presvedčený, že ženy to vedia, len im to pripomínam.

 

Slabé Slnko

Ak žena nemá v horoskope silné Slnko, je pre ňu nemožné mať takého manžela. Závisí to totiž od minulej karmy. Teraz budeme hovoriť o tom, keď je Slnko v horoskope slabé, pretože tieto veci sú v rozpore s rodinným šťastím. Negativita, nízke myslenie, nízke ciele, nepočúvanie starších členov rodiny, neprijímanie zodpovednosti, zlý charakter, veľké ego, pesimizmus a pasivita.

Takýto človek bude veľmi nezodpovedný a bude sa snažiť vyhýbať všetkým cieľom, bude robiť chaotické životné rozhodnutia a snažiť sa, aby ho ostatní chránili, bude pracovať veľmi pomaly a lenivo a bude sa správať veľmi negatívne. Pre takého človeka je veľmi ťažké zotrvať v jednom zamestnaní, preto neustále mení prácu a má tiež zlé návyky a zlý charakter. Ženy, ktoré majú takýchto mužov, majú problém ich počúvať a takéto ženy majú na všetko vlastný názor, necítia ochranu a neveria, že budú v živote šťastné. Začnú vidieť len zlé veci a nebudú sa vedieť tešiť zo života. To je znakom slabého a zle postaveného Slnka. Zvyčajne majú aj slabý imunitný systém a niektoré chronické ochorenia. Napríklad kosti, krv, oči a žalúdok. Veľmi ľahko sa rozčúlia, znervóznejú alebo vystrašia. Zvyčajne majú riedke vlasy, slabé kosti, chudé telo, nie sú veľmi pekní, majú malé smutné oči a taký vystrašený výraz – to sú najhoršie vlastnosti. Takže sme opísali dobré vlastnosti a zlé, najhoršie vlastnosti.

Keď človek na sebe pracuje, musí vedieť, na ktoré oblasti sa má zamerať. Ženy a muži majú rovnaké vlastnosti, ale prejavujú sa rôzne. Tá istá vlastnosť sa môže inak prejavovať u ženy a inak u muža. Aj keď je to v základe tá istá vlastnosť, nakoniec sa prejaví iným spôsobom. Napríklad ak má muž nízkeho ducha, je taký bojazlivý, ženským opakom tejto vlastnosti je, že žena je násilná. Táto vlastnosť a charakterová črta má ten istý koreň, ale u muža sa prejavuje takto a u ženy inak. Keď je muž nezodpovedný, žena je neposlušná. Opäť je to tá istá charakteristika, ktorá je základom tejto vlastnosti, ale u muža sa prejavuje nezodpovednosťou a u ženy neposlušnosťou. Preto si myslíme, že sme úplne odlišní a nemôžeme si porozumieť. V skutočnosti sme však v jadre rovnakí. Keď má žena chladné srdce alebo keď je smutná, muž je násilný a zlý. Je to opäť tá istá povahová črta, ale u ženy sa prejavuje inak a u muža inak. Keď muž začne užívať ženské hormóny, neznamená to, že bude násilný, ale bude citlivý ako žena. Náš problém spočíva v tom, že nerozumieme, kde je ten balans, kde je rovnováha.

Keď zmeníme charakterovú vlastnosť u seba, začne sa do určitej miery meniť aj charakterová vlastnosť toho, koho milujeme. Tieto vlastnosti muža sú spojené s vlastnosťami Slnka. Slnko dáva schopnosť pochopiť princípy muža a Mars dáva iné veci. Mars je spojený so sexuálnymi schopnosťami, Slnko je tiež spojené s týmito vecami, ale iným spôsobom. Ak má muž napríklad silný Mars a slabé Slnko, bude mať veľmi aktívny sex, ale nebude schopný mať napríklad deti, pretože aktivita spermií je spojená so Slnkom. Mars je tiež dôležitý, je to mužská planéta, aj Mars dá určité vlastnosti.

 

Silný Mars

Teraz si popíšeme, ako bude vyzerať muž so silným Marsom. Bude veľmi energický, nebude sa báť, bude stabilný a múdry.  Bude mužný, bude mať silný charakter a bude veľkorysý a kultivovaný. Bude rýchlo premýšľať, bude si veriť a vždy nájde správne rozhodnutie, vždy urobí správnu vec. Dosiahne svoje ciele a uplatní svoje ideály v praxi. Bude robiť rýchle a správne rozhodnutia, silné rozhodnutia, bude konať hrdinské činy. Keď má muž silný Mars, zvyčajne inklinuje k armáde alebo môže byť policajtom či nejakým vedúcim pracovníkom v spoločnosti, v nejakej firme alebo podobne. To všetko sú povolania, ktoré zahŕňajú silu vôle a prekonávanie prekážok. Hrdinstvo a sila. Muži sú potom zvyčajne silní, majú silné telo, je mužný a sebavedomý, má silnú vôľu, veľký sexuálny potenciál a otvorený životný štýl. Zvyčajne inklinuje k spravodlivosti a čestnosti.

Ženy, ktoré majú silný Mars, nie sú ako muži. Keď má žena v horoskope silný Mars, ale je napríklad na zlom mieste (Mars), môže byť špinavá, môže mať zlé vlastnosti a začať sa správať ako muž. Ak je však jej Mars silný a čistý, nebude sa správať ako muž. Zvyčajne je štíhla, má silný charakter, má schopnosť získať od muža to, čo chce, má vnútornú silu a sebadôveru. Tieto ženy sú praktické a iniciatívne, dokážu získať to, čo chcú, pokojným a jemným, ale silným spôsobom. To sú ženy so silným Marsom. A majú tiež schopnosť prijať za manžela muža so silným Marsom. A majú šťastný rodinný život. To je stopercentná pravda. Majú dobrý apetít, silné dobré zdravie a svalový systém, sú zvyčajne vysoké alebo stredne vysoké, čierne alebo tmavé vlasy, okrúhle a pevné oči, muž má pevný a priamy pohľad, červenkastú farbu pleti, vyzerá mlado a má výrazné črty tváre, silný a dlhý nos. Nos sa zvyčajne spája s planétou Mars a pery s Venušou – u žien.

 

Slabý Mars

Ak má muž slabý Mars aj slabé Slnko, je možné, že nebude schopný mať deti, bude mať problémy s počatím dieťaťa. Muži so slabým Marsom sú zbabelci, majú slabý charakter, pomalú myseľ, neveria si, všetko ich môže dostať do zlej nálady, nebudú mať dostatok vôle a nebudú sa správať správne, budú mať nižšie postavenie v spoločnosti a nebudú schopní nič dosiahnuť, nebudú praktickí, nebudú schopný robiť správne rozhodnutia, budú negatívni a nebudú mať dostatok vôle a budú neustále žiadať iných, aby niečo urobili za nich. Chcú, aby ich ostatní považovali za slabých a aby si ich museli vážiť. Nechcú na sebe pracovať a nechcú robiť rozhodnutia.

Ženy s touto charakteristikou, teda so slabým Marsom, sú veľmi citlivé, vždy si myslia, že sa k nej všetci správajú veľmi zle, rady plačú a hovoria o tom ostatným, o svojom nešťastí. Veľmi ľahko sa dostanú pod zlý vplyv a sú veľmi zbabelé. Nedokážu sa postaviť násiliu. Nedokážu sa vysporiadať s násilím a všetko si nechajú tolerovať. Majú zlé trávenie. Nie sú veľmi pekné. Dokonca budú samé agresívne a násilné. Budú mať slabú imunitu a slabé svaly. Budú mať nejaké zvrátené sexuálne túžby.

 

Povinnosti mužov

Teraz budeme hovoriť o povinnostiach mužov.

 

Prvá zodpovednosť muža spočíva v tom, že kým dosiahne vek 25 rokov, musí byť skutočným mužom. Rozdiel medzi mužom a ženou je v tom, že žena dáva všetko a žena to musí udržiavať a nemôže to rozdávať skrz celý život. Musí sa chrániť a nestratiť svoje dobré vlastnosti. Musí žiť čistým životom a nekomunikovať -nestýkať sa so zlými, špinavými ľuďmi. A muž musí všetko dosiahnuť, musí to získať. Príroda mu nikdy nič nedá. Ak sa pozriete na mužov a ženy, na chlapcov a dievčatá, uvidíte, že dievčatá sú zvyčajne múdrejšie a lepšie ako muži, ako chlapci. Zvyčajne radšej študujú, lepšie sa učia a lepšie sa správajú. A chlapci zvyčajne ľuďom prerastajú cez hlavu. Stále pobehujú sem a tam. Musia všetko dosiahnuť, musia všetko získať. Musia byť múdri a seriózni. Musia pochopiť, čo je ich životným cieľom, pretože budú celý život viesť svoju ženu a deti.

Ďalšou zodpovednosťou muža je, že si musí vybrať ženu, a nie naopak. Je veľmi nepriaznivé, keď si žena vyberá muža a keď prichádza s návrhom na sobáš. Ak sa niečo také stane, je to jasné znamenie, že obaja budú musieť pracovať na svojej zlej karme. Muž si musí získať srdce ženy, to je jediné dobré znamenie budúceho šťastného manželstva. Ona mu musí robiť drahoty a on sa musí snažiť získať si jej srdce. Ak sa to podarí a ak vytrvá, znamená to, že to myslí vážne a vytvorí dobrú rodinu a ich vzťah bude stabilný. Ak chce muž so ženou len žiť a nie sa s ňou oženiť, znamená to, že so svojou ženou veľa šťastia nezažije.

Čím je muž zodpovednejší, tým bude žena s ním šťastnejšia. Ak je muž nezodpovedný, znamená to, že žena s ním nebude veľmi šťastná. Človek musí najprv pracovať na sebe a až potom dosiahne skutočné šťastie. Ak mal muž pred manželstvom veľa sexuálnych vzťahov, znamená to, že stratil veľa dobrých charakterových vlastností a tiež veľa zdravého rozumu. Bude pre neho veľmi ťažké vybudovať dobrú rodinu. Najsilnejšia sila muža je v jeho semene. Ak muž stratí veľa semena, stratí veľa rozumu a silu mysle. Nebude veľmi zodpovedný, nebude schopný dodržať svoje slovo. Nebude schopný zaujať pozitívny postoj k slabostiam svojej ženy, nebude schopný zvládnuť, keď bude plakať alebo keď bude veľmi emocionálna. Keď muž stratí veľa rozumu, prestane byť zodpovedný a prestane mať sebavedomie, oslabí sa aj jeho charakter a osobnosť. Nebude schopný robiť správne rozhodnutia alebo môže byť na druhej strane príliš ambiciózny, príliš pyšný a bude sa správať úplne ako blázon a nikto s ním nebude chcieť mať veľa spoločného.

Ak u seba muž pozoruje tieto príznaky, mal by sa snažiť obmedziť svoj sexuálny život. Inak si nebude môcť nájsť dobrú ženu. V opačnom prípade nenájde ženu, ktorá je mu určená zákonom karmy. Pre muža je najlepšie, ak pred svadbou nemá sexuálny vzťah so žiadnou ženou. Takto sa medzi nimi vytvorí puto a získajú silu. Muž si nájde tú najlepšiu ženu pre seba. To je tá najlepšia možnosť. Viem, že v dnešnej dobe je prakticky nereálne nájsť muža, ktorý nemal sex pred svadbou, ale v každom prípade vám hovorím, o čo by sa mal muž usilovať, čo je ideál. Niektorí ľudia hovoria, že čím viac vzťahov mal muž pred manželstvom, tým lepšie a kvalitnejšie to bude, keď sa ožení – ale to je v skutočnosti nesprávne. Manžel a manželka, ich vzťah a možnosti závisia od ich schopností, nie od ich skúseností. Keď má človek v tomto smere príliš veľa skúseností, táto mentálna energia je jeho príležitosťou, jeho možnosťou. Keď má muž silnú mentálnu energiu, bude si môcť nájsť veľmi dobrú manželku, bude mať harmonický vzťah so svojou budúcou manželkou. A ak má slabú mentálnu energiu, dosiahne opačný výsledok. Nie každý človek si je vedomý svojich možností. Keď sa muž pozrie na ženu, môže si pomyslieť – ach, je nemožné, aby som toto dievča získal. A keď sa pozrie na iné dievča, na inú ženu, pomyslí si – túto by som asi mohol dostať. A ženy to vedia tiež. Ak to muž nemá, nie je schopný sa oženiť. Musí poznať svoje možnosti. Ak si myslí, že jeho možnosti sú veľké, myslí si, že má oveľa väčšie možnosti, tak sa nikdy nebude môcť oženiť, pretože to nie je v jeho moci.

 

Teraz budeme hovoriť o tom, že každý muž musí na sebe pracovať. Takže teraz budem hovoriť o určitých pravidlách. Tieto pravidlá predstavujú pre mužov možnosti, ako dosiahnuť šťastie.

Prvým pravidlom je nadšenie. Keď muž začne na sebe pracovať a začne sa zdokonaľovať, skôr či neskôr bude mať veľké ciele a jeho myseľ bude veľmi silná. A keď tieto ciele dosiahne, už nemôže ísť nižšie. Má veľmi seriózny prístup k životu a v dôsledku toho má veľmi korektné a dobré vzťahy s ostatnými ľuďmi. To mu umožňuje komunikovať s určitým okruhom ľudí, v ktorom si môže nájsť dobrú manželku. Všetko sa začína nadšením a končí dobrou manželkou. Keď muž nie je nadšený a je veľmi pasívny, hovorí si: „No, prácu si nájdem neskôr“, alebo „na svete nie je práca, ktorá by ma bavila“ atď. atď. Potom to znamená, že nebude šťastný ani v rodinnom živote.

Muži by mali vedieť, že by mali mať vysoké ciele. A sú to rôzne ciele, niektoré sú vysoké, niektoré nízke. Najvyšším cieľom je praktizovať duchovný život a snažiť sa pochopiť Najvyššiu Pravdu. Druhým najvyšším cieľom je pracovať na svojej osobnosti a tretím cieľom je snažiť sa konať čestne a eticky. A nižšie ciele ako tieto v skutočnosti neexistujú. Nie sú dobré na získanie dobrej manželky. Byť slávny a bohatý neznamená, že človek dostane dobrú manželku. Keď je človek bohatý, môže si kúpiť otrokov, priateľov, dokonca aj manželku, ale to neznamená, že bude dobrá manželka. Peniaze tu nefungujú. V tejto oblasti fungujú len kvality, osobné vlastnosti a osobnosť. Ak si muž kúpi manželku, môže byť na chvíľu dobrá, ale potom mu môže urobiť zo života peklo a peniaze či dokonca ani sláva tu nefungujú. Muž sa musí snažiť byť dobrým človekom, aby si zaslúžil dobrú manželku. Nie je žiadna iná cesta.

Ďalšou vecou, na ktorej treba pracovať, je láska k pravde. Človek musí pochopiť, čo je skutočná pravda, a musí pracovať na svojej pravdivosti a čestnosti. Keď je človek čestný a pravdivý, pochopí, čomu má veriť. Vie, aké sú pravdy života. Keď človek rozvíja túto čestnosť, pravdivosť a sklon k týmto veciam, získa šťastie, pretože mu vládne planéta Jupiter. A získa ženu, ktorá je blízka jeho srdcu. Táto harmónia znamená, že sú schopní zdokonaľovať sa spoločne, po celý život. Každým rokom budú lepší a lepší. Nestane sa, že by sa z roka na rok zhoršovali, ako sa to stáva bežným párom. Keď má muž skutočnú dôveru a vieru, získa ženu, ktorá s ním pôjde navždy, a ona bude mať rovnakú dôveru.

Ďalšou vlastnosťou, na ktorej musí muž pracovať, je tolerancia a znášanlivosť. To, že človek túži byť tolerantný, ešte neznamená, že toleranciu dosiahne. Keď to človek dosiahne, začne si vážiť svojich starších rodinných príslušníkov a starších ľudí všeobecne, začne byť v živote pozitívny, bude schopný dodržiavať každodennú rutinu, začne byť tolerantný, asketický a dobrý. Bude mať aj dobré stravovacie návyky. Keď muž dobrovoľne začne žiť podľa týchto obmedzení a keď v tom začne nachádzať radosť, stáva sa vlastne askétom. Védy hovoria, že askéti nakoniec získajú sladký nektár. Ak chce človek získať tento sladký nektár teraz, môže ho na chvíľu získať, ale po zvyšok života bude piť horkú šťavu. Ak chce byť človek spokojný hneď a nechce na sebe pracovať, rýchlo sa ožení, potom dostane ženu, s ktorou za chvíľu nebude vedieť čo má robiť. Bude mať deti, deti budú ako jeho manželka a to ho bude privádzať do šialenstva. Inými slovami, nie všetko je také jednoduché ako sa zdá.

Muž musí na sebe pracovať, musí sa rozvíjať. Ak muž začne nenávidieť svoju ženu, nedovolí jej, aby sa zlepšila. V podstate jej nedovolí, aby sa vyvíjala. Bude jej stále hovoriť – „Nemala by si robiť toto, nemala by si robiť tamto…“ ale ona toho nebude schopná. Nebude sa môcť zlepšiť. Ale ak je muž tolerantný, jeho žena ho začne rešpektovať. Keď je muž tolerantný, pochopí, že ženu nemôže zmeniť za sekundu. Vie, že každá zmena je veľmi ťažká, a vie, že si na ňu musí počkať. Ak nedokáže čakať, nastanú problémy. Keď je muž tolerantný, dokáže počúvať názory svojej ženy bez ohľadu na to, aká je. Ak muž nie je tolerantný, nenechá ju ani len hovoriť. A kvôli tomu si ho žena nebude vážiť.

Ďalšia vec, ktorú musí muž rozvíjať – muži sú od prírody nezávislí. Chcú, aby sa dodržiavali ich pravidlá, radi rozhodujú o tom, ako budú žiť, a nechcú počúvať rady cudzích ľudí. Jeho osobnosť však začne byť naozaj dobrá, keď začne tieto rady počúvať. A keď sa začne riadiť tými pravidlami, ktoré vedú k šťastiu, vtedy si ho ostatní začnú vážiť. Muž, ktorý sa nimi riadi, bude chránený zo všetkých strán. Ani manželka, ktorá je po materiálnej stránke dobrá, niekedy nedokáže prijať pravidlá svojho manžela. Vtedy môže muž požiadať o radu písma alebo duchovného učiteľa. Ak manželka neberie do úvahy ani písma, ani duchovných učiteľov, znamená to, že existuje zlá karma, ktorú nemožno ľahko odstrániť. A vtedy by ju mal muž pravdepodobne opustiť a nechať ju žiť život, ktorý chce žiť ona. Pretože ona si musí prežiť svoju zlú karmu.

Ak sa muž riadi vysokými ideálmi stanovenými v písmach, bude mať v rodine veľkú autoritu. Nikto ho nedokáže strhnúť dole. Aj keby ho chcel niekto ponížiť a znemožniť alebo naňho chcel uvaliť nejakú ohováračku, ostatní budú vedieť, že to nie je pravda. Ak sa človek bude riadiť určitými pravidlami, bude dobre vedieť posúdiť miesto, čas a okolnosti. Inými slovami, stane sa múdrym.

Keď niečo robíme, musíme brať do úvahy čas. Čas, kedy to robíme, je najdôležitejší. Mali by sme vedieť, kedy jesť, kedy vstávať, kedy pracovať, kedy odpočívať. Ak tieto veci neberieme do úvahy, znamená to, že neberieme do úvahy čas. Keď to človek nevie a nesleduje, znamená to, že svoj život míňa, spaľuje. Život sa spaľuje veľmi rýchlo, ako drevo v peci. Keď človek v noci pracuje a je, cez deň spí, potom spaľuje svoju schopnosť žiť šťastný život. Védy hovoria, že všetko zlé prichádza samo od seba a všetko dobré si treba vydobyť. Človek nemôže byť šťastný, ak na sebe nepracuje. Všetko zlé prichádza samo od seba, netreba sa o to usilovať. Védy napríklad hovoria, že človek by nemal vstávať z postele príliš neskoro. Ak chce byť človek šťastný, musí vstávať skoro. Ale ak človek na sebe nepracuje, bude vstávať príliš neskoro, bude príliš veľa spať, pretože to príde samo. Pred spaním by sme nemali príliš veľa jesť. Ale ak sa človek nekontroluje a nepracuje na sebe, potom bude pred spaním príliš veľa jesť a v dôsledku toho stratí zdravie. Keď človek neje správne, do tela sa dostávajú toxíny, jedy. A najmä vtedy, keď sa večer prejedá. Musíme sa kontrolovať. Možno sa to neprejaví, keď ste mladí. Ale keď ste starší, dôsledky takéhoto správania vás dobehnú. To bolo len niekoľko príkladov. Keď človek zváži miesto, čas a okolnosti, znamená to, že má veľmi silnú myseľ a intelekt. Keď sa človek rozhodne dodržiavať tieto pravidlá, potom sa jeho myseľ rozvíja.

Ďalšou zodpovednosťou muža je vybrať ľudí, s ktorými sa bude rodina stýkať. Mali by sme vedieť, že rodina by nemala komunikovať a stýkať sa s ľuďmi, ktorí ju vedú k degradácii. To ničí schopnosť rodiny žiť šťastne. Rodina by si mala vyberať lepších ľudí, s ktorými bude komunikovať. Muži sú zodpovední za vonkajší život rodiny. Vytvárajú vzťahy s rodinou a je zodpovednosťou muža vybrať pre rodinu správnych priateľov. Ak muž túto zodpovednosť neprevezme, znamená to, že to urobí žena a ona vyberie priateľov pre rodinu a vytvorí vzťahy s príbuznými. Ale keďže to nie je jej zodpovednosť, potom to znamená, že to bude robiť po svojom a pravdepodobne nesprávnym spôsobom. Ak bude vytvárať vzťahy so svojimi príbuznými, potom to znamená, že sa s nimi bude príliš veľa rozprávať, pretože má tendenciu veľa rozprávať. A to spôsobí určité problémy medzi príbuznými a rodinou. Pretože niektoré veci by sa nemali vynášať z rodiny.

Existuje niečo ako rodinné ego. Keď chlapec opustí rodinu a zostarne, získa nový typ ega. Jeho staré ego je stále prítomné, ale jeho vzťah s matkou sa zhorší a tí príbuzní nedostanú dostatok lásky. Vzťahy s rodinnými príslušníkmi treba budovať určitým spôsobom, a to správnym spôsobom, nie takým, aký chce alebo po akom túži. Ženy budú neustále chcieť budovať nejaké vzťahy s príbuznými a spôsobom, akým chcú. Majú totiž silné emócie. Ale muž to má vziať do vlastných rúk. Ak sa o to muž nepostará, ak sa napríklad viac nestará o rodičov svojej ženy – dokonca by sa o nich mal starať viac ako o svojich vlastných rodičov -, potom to znamená, že rodičia jeho ženy ho prestanú milovať a rodičia jeho ženy nedostanú dostatok lásky, keď sa to stane.

Je to veľmi jednoduché. Predstavte si príklad, že máte dva cukríky a tri deti. Dve z detí dostanú cukríky a jedno nie. To, ktoré ho nedostane, začne nenávidieť toho, kto ho rozdával. A ten, ktorému ste cukrík dali, vás bude mať rád. A takto fungujú vzťahy. Takže muž by sa mal snažiť vytvoriť si lepšie vzťahy s rodičmi svojej ženy ako s vlastnými rodičmi. Ak to nerobíme, naše vzťahy majú tendenciu sa celkovo zhoršovať. Rodičia jeho manželky ho budú nenávidieť už len preto, že im vzal ich milovanú dcéru. Preto je povinnosťou manžela starať sa o rodičov svojej ženy oveľa viac ako o svojich vlastných a manželka by sa mala starať o jeho rodičov viac ako o svojich vlastných a považovať ich za svojich vlastných rodičov. Takže vlastne platí aj to, že manželka by mala milovať manželových rodičov viac ako svojich vlastných. V takom prípade budú manželovi rodičia milovať manželku viac ako jeho, budú si myslieť, že „je taký šťastný, pretože mal také šťastie, že dostal takú manželku“. A manželkini rodičia ho budú mať radšej ako ju, budú si ho viac všímať. A takáto rodina bude absolútne neprekonateľná. Túto rodinu nebude môcť nikto rozbiť. Žiadne klebety ani spory, nič nebude môcť rozbiť túto rodinu. Pretože prirodzené slabosti rodiny boli eliminované a zmizli.

Teraz budeme hovoriť o vzťahoch s priateľmi. Rodinné ego súvisí so vzťahmi s priateľmi. Keď sa rodinné ego zvyšuje, vzťahy s priateľmi sa zhoršujú. Vzťahy s priateľmi sú založené na láske a táto láska je neviditeľná. Človek, ktorý ešte nie je ženatý a vydatý, má zvyčajne bližšie vzťahy s priateľmi, to je prirodzené. A keď sa ožení, potom zvyčajne hovorí o skvelých vzťahoch, ktoré mal s priateľmi. A keď sa ožení, potom sa jeho vzťahy s priateľmi zhoršia podľa toho, ako sa zvyšuje rodinné ego, a na svojich priateľov zabúda. V rodine je šťastný so svojou manželkou. Ale mali by ste vedieť, že bohatstvo muža závisí od jeho vzťahov s priateľmi. Práve preto sa vzťahy s priateľmi nachádzajú medzi vzťahmi s rodinou a vzťahmi so spolupracovníkmi.

Človek získava takú prácu, ktorá vyplýva z toho, s akými ľuďmi komunikuje a stýka sa. Väčšinou dostanete dobrú prácu, kde máte priateľov. Ak si človek nevytvorí dobré vzťahy s priateľmi, nebude mať dosť peňazí, uvidí, že všetko mimo rodiny sa zrazu rozplynie. Keď sa človek dostane do tohto štádia, mal by vedieť, že by mal opäť pracovať na svojich priateľstvách s inými ľuďmi, ktorí ho potom podporia. Keď sa muž ožení, jeho povinnosťou je pozvať priateľov, hostí, pozvať ich na obed, na návštevu a venovať im toľko pozornosti, koľko potrebujú. A mal by ich pozvať, nemal by čakať, kým sa sami pozvú, kým prídu. Ženatý muž by mal brať ohľad na svojich priateľov a starať sa o nich. Inými slovami, muž – hospodár, ženatý muž, by sa mal snažiť znížiť to rodinné ego aj na úkor toho ega väčšej spoločnosti okolo. Musí viac komunikovať so spoločnosťou a nezaujímať sa len o svoju manželku. Ak muž myslí len na svoju manželku a zabúda na všetkých svojich priateľov, neskôr bude trpieť. Čím väčšie je ego rodiny, tým menej jeho deti pochopia, čo znamená starať sa o druhých, byť nesebecký a slúžiť druhým. Vyrastú z nich egoisti. Budú veľmi sebecké. Ak sa rodičia starajú len o seba a svoju rodinu a vôbec sa nebudú zaujímať o to, čo robia iní, nebudú slúžiť iným, potom z ich detí vyrastú veľkí sebci. Títo rodičia budú určite dávať svojim deťom darčeky a starať sa o ne a budú si myslieť, že keď ich deti vyrastú, budú sa o ne starať. V skutočnosti to však zvyčajne neskôr neurobia. Prečo je to tak? Pretože deti robia len to, čo vidia. Deti dokážu byť nezištné, len ak vidia, že iní ľudia okolo nich sú nezištní. Ale ak deti vidia, že ostatní ľudia okolo nich sú len sebeckí, nebudú schopné byť nesebecké. A keď opustia rodinu, budú sa starať len o seba a o svoju vlastnú rodinu. Na svojich rodičoch im už nebude záležať. Takéto deti zvyčajne volajú svojim rodičom: „Ahoj, ako sa máš, ako sa máš, môžeme si od teba niečo požičať? Ste starší, už nepotrebujete peniaze. Máme teraz veľa detí…“ a bude prebiehať hlavne tento druh komunikácie. Takže je zodpovednosťou muža, aby zorganizoval správny druh komunikácie mimo rodiny.

Muž je zodpovedný za bezpečnosť svojej ženy, svojich detí a svojej rodiny. Jeho zodpovednosťou je materiálne zabezpečenie. Ak to neurobí, jeho žena, jeho deti, jeho rodičia nebudú voči nemu zodpovední. Muž musí byť zodpovedný predovšetkým za seba. Ak žena nechce nasledovať svojho muža, nechce ho poslúchať a má na výber, buď ho zabije, alebo ho prinúti, aby ju poslúchal, a ak ho nejakým spôsobom prinúti, aby ju poslúchal, a on urobí všetko, čo ona chce, potom si ho vôbec nebude ctiť, nebude si ho vážiť a bude si vyčítať, že si ho vzala. K povahe partnerských vzťahov patrí, že manželia si navzájom testujú svoje sily. Musia pochopiť, čo je silná stránka a čo slabá. Niekedy si muž myslí, že ak budem manželku poslúchať, bude ma rešpektovať. Ale v skutočnosti tam nebude nič, čo by mohla rešpektovať. Muž bude milovaný len vtedy, ak je zodpovedný a dokáže robiť správne rozhodnutia. Musí mať pevnú vôľu. To je rozdiel medzi mužom a ženou. Ak muž túto vlastnosť nemá, žena ho nebude považovať za muža a on v jej očiach de facto prestane byť mužom. A v takej rodine nemôžete očakávať žiadne šťastie.

 

Povinnosti, ktoré muž dostáva a ktoré má, keď si vytvorí rodinu.

Existuje spôsob, ako môže žena pochopiť, vedieť, či je muž naozaj zodpovedný, skôr než si ho vezme. Ak jej veľmi často sľubuje veľa vecí a ona si to väčšinou nevšíma – napríklad nastane situácia, že on povie „stretneme sa tam a tam“ a on mešká päť minút a má svoje dôvody, prečo mešká, môže mu raz odpustiť. Ale ak sa to stane druhýkrát, mala by vedieť, že nie je zodpovedný a že je nebezpečné vziať si takéhoto muža, pretože nedodržiava, čo povie, čo sľúbi.

Muž musí dodržať slovo, a to najmä vo vzťahu k žene. Ak to nerobí, nie je veľká šanca na šťastný rodinný život. Teraz by si ženy mali veľmi dobre zapísať, že keď majú svojmu mužovi za zlé, že neplní svoje povinnosti a nerobí to, čo by mal, čo je jeho povinnosťou, tak to je najväčšia urážka. Keď mu povie „keď ty nie si taký citlivý a taký milý“ a iné ženské vlastnosti, keď vyčíta tieto veci, zvyčajne to muž neberie vážne, prísne a až tak ho to nezraní. Ale keď mu žena povie „nedržíš slovo a si nezodpovedný“, je to pre neho najväčšia urážka. So ženou, ktorá mu to povie, zvyčajne nebude mať dobrý vzťah. Ak žena udrie muža, nebude to pre neho urážka. Niekedy mu to dokonca môže pripadať smiešne, pretože nie je dosť silná na to, aby mu tým ublížila. Ale ak žena povie niečo veľmi pekné o inom mužovi a začne ho porovnávať s týmto mužom a s hentým mužom a povie „nie si taký dobrý ako tento muž“, pôjde to veľmi hlboko a veľmi ho to zraní, a najmä ak to urobí v prítomnosti jeho priateľov. Bude si to pamätať celý život.

A platí to aj naopak – ak muž povie nejaký kompliment inej žene a povie “ tá je tak krásna, tak jej to pristane“ alebo aj v jej spoločnosti, bude to pre jeho ženu veľká urážka. V dôsledku toho bude jeho žena z neho veľmi sklamaná, nespokojná. Možno si to ani vedome neuvedomí, ale podvedome to pôjde veľmi hlboko a bude ju to bolieť. A manžel ju len ťažko bude môcť urobiť šťastnou. Muž by mal dodržať svoje slovo a sľuby, a ak to neurobí, žena ho nebude považovať za seriózneho muža. A ak je zaňho vydatá, potom mu musí byť verná, dôverovať mu a dúfať, že dodrží svoje sľuby. To je jediný spôsob, ako zlepšiť situáciu. Ak je žena veľmi lojálna a verná, potom môže postupne muž získať vlastnosť byť zodpovedný. Ale keď on nie je lojálny, v podstate nie je šanca, aby sa u neho táto vlastnosť zlepšila.

 

Práca na sebe

Ďalšou zodpovednosťou muža je pracovať na sebe a zlepšovať svoj charakter a svoju osobnosť. To spôsobí, že si ho manželka bude ešte viac vážiť, rešpektovať a oceňovať. Tým, že si bude manželku vážiť a dodrží slovo, ktoré jej dal, spôsobí, že aj ona sa bude zlepšovať. Keď manželka rešpektuje svojho manžela, vytvorí to v rodine harmóniu a zlá karma sa zvyčajne veľmi rýchlo vyčerpá. Zlá karma znamená, že muž koná takým spôsobom a dostáva sa do takých situácií, že ho nikto nemôže rešpektovať, vážiť si ho. Ale ak si ho žena váži, nevšimne si to. Povie: „Ach, to bola len nehoda, môj muž sa zvyčajne takto nespráva.“ A ak si ho neváži, nerešpektuje ho, môže povedať – „nemôžem s ním ďalej žiť, pretože nie je veľmi dobrý človek, chcela by som lepšieho manžela“. Muž by teda mal každý deň pracovať na svojej osobnosti, a to spôsobí, že si ho manželka bude vážiť.

 

Nehádanie sa

Ďalšou povinnosťou muža je prestať sa hádať. Napríklad, keď manželka hovorí: „Prečo robíš toto, prečo robíš tieto zlé veci?“ Muž by mal vedieť, že ak tieto rozhovory trvajú dlhšie ako päť minút, je to pre neho veľmi nepriaznivá situácia. Ženy si vážia mužov, ktorí majú takýto chladnokrvný postoj. Ku všetkému. A keď sú ticho. Keď sa začnú hádať alebo keď si začnú vymieňať nejaké rozdielne názory, to, čo by mal manžel urobiť, je stručne a jasne vyjadriť svoj názor a nehovoriť príliš veľa. A ak s ním manželka nesúhlasí, je to jej problém a on by mal prestať hovoriť.

V priebehu tejto hádky, tohto rozhovoru by nemal prijímať názory iných ľudí. Ak to urobí, nebude vyzerať dobre. Ak napríklad manželka začne plakať a povie: „Chcem urobiť to, čo hovoríš, ale nemôžem to urobiť,“ potom by muž mal prestať chŕliť tieto argumenty a prijať manželkin názor. Ale keď prebiehajú nejaké hádky, keď sa príliš hádajú, potom by nemal akceptovať manželkin názor. Inými slovami, nemal by ju počúvať, pretože potom bude v jej očiach vyzerať zle. Manželka si ho nebude vážiť, nebude si ho ctiť.

V skutočnosti by sa muži nemali hádať vôbec. Mali by byť veľkodušní, kultivovaní a tichí. Mali by dovoliť alebo nejako tolerovať, keď žena urobí chybu. Aj keď sa mýli, nemali by sa hádať. Muž by si mal stále stáť za svojím a potom, možno niekedy, keď hádka ustane, by mal priznať, že sa mýlil.

Teraz hovoríme o skutočnom mužovi. Muž by nemal príliš veľa hovoriť. Môže veľa hovoriť so svojimi priateľmi, ale nemal by sa príliš hádať a rozprávať so svojou rodinou. Po krátkom vysvetľujúcom prejave by mal prijať rozhodnutie. A keď sa rozhovor zmení na nejakú výmenu názorov a hádku, mal by ho ukončiť. V opačnom prípade k nemu jeho žena pomaly stratí rešpekt. Tiež by mal byť vodcom rodiny, svojej manželky a detí, a mal by byť najstarším a najrozumnejším členom rodiny. Je veľmi ťažké to urobiť. Najmä keď je manžel mladší ako manželka. Ženy väčšinou chodia len s mužmi, ktorí sú od nich starší. A za starších ich považujú až vtedy, keď skutočne SÚ starší. Pre ženu je veľmi ťažké považovať za svojho vodcu a staršieho niekoho, kto je vekovo mladší. Aj keď je muž mladší ako jeho žena, musí byť starší v zmysle osobnosti a úctyhodnosti, aby vyzeral starší a váženejší ako jeho žena. Ak taký nie je, deti ho nebudú poslúchať a v skutočnosti deti nebudú poslúchať ani otca, ani matku. Starší v tomto zmysle znamená byť vážny, úctyhodný a zodpovedný. Ak muž nie je zodpovedný za svoje deti, nemôže sa stať starším. Ak muž túži po úcte svojich detí a manželky, musí sa o ne starať a byť za ne zodpovedný. Musí sa snažiť pomôcť im dostať sa na správnu cestu a robiť veci správne. Muž by mal mať aj priateľov, ktorí ho počúvajú a ktorí si ho vážia. Keď manželka a deti uvidia, že otec je rešpektovaný muž, čestný muž, tento rešpekt sa prenesie aj na nich a budú ho počúvať. To je pri výchove detí veľmi dôležité. Muži musia byť zodpovední za ostatných ľudí. Musia im pomáhať a učiť ich.

 

Zodpovednosť za potreby

Ďalšou povinnosťou muža je byť zodpovedný za rodinný majetok, rodinné financie a potreby. To neznamená, že čím viac peňazí rodina má, tým ľahší je jej život. Znamená to hlavne rovnováhu medzi materiálnym a duchovným životom. Muž musí pracovať, ale stále si musí nechať čas na duchovné činnosti a tiež pracovať na sebe. Musí vychovávať svoju rodinu tak, aby celá rodina rozvíjala určitú kultúru a morálku. Ak človek neustále pracuje, nebude šťastnejší. Nie sme osly, aby sme pracovali od rána do večera a celý život. Aj my musíme rozvíjať svoje šťastie a len prácou a zarábaním to nedosiahneme. Šťastie nám prinesie práca na sebe a zlepšovanie nášho charakteru. Preto by sme mali navštevovať miesta, kde ľudia pracujú na svojom charaktere, a udržiavať rovnováhu medzi materiálnym a duchovným životom. Ak máme len duchovný život a rodina je veľmi chudobná, začnú konflikty a hádky. A ak majú ľudia v rodine len materiálny blahobyt, veľmi často ich život unaví. V skutočnosti z neho nebudú schopní získať tú radosť. Tá radosť sa bude zmenšovať a ľudia si začnú myslieť, že život je len práca. Takýto človek sa stane veľmi depresívnym a začne byť chorý. Prestane chápať čo má so svojím životom robiť, a možno dokonca utečie od svojej rodiny. Takto to dopadne, keď sa človek príliš sústredí len na prácu. Myslí si, že všetko robí len pre rodinu, aby bola šťastná, aby mal auto a dom a pravidelné dovolenky, ale to mu neprinesie šťastie, pretože medzi duchovnou a materiálnou zložkou nie je rovnováha. Je to veľký problém modernej spoločnosti. A kvôli tomu sa ľudia stávajú unavenými zo života. Začínajú byť nervózni, hádaví, prepracovaní, príliš vystresovaní, nemajú už žiadne koníčky, žiadne záľuby, budú len pozerať televíziu – a to je najhorší druh záľuby, pretože to človeku nepomáha zlepšiť jeho charakter. Aj keď má herec dobrý charakter, neznamená to, že ľudia, ktorí sa na to pozerajú, budú mať dobrý charakter, pretože sa na to pozerajú. Keď priamo komunikujete s dobrým človekom, môže to zlepšiť váš charakter, vašu osobnosť. Ale ak sa na tú osobnosť len pozeráte, neprináša vám to v tomto zmysle nič dobré.

Ak je človek zodpovedný za svoju rodinu, potom táto rodina dostane príležitosť žiť aktívny život. Môže to byť šport alebo nejaké cestovanie po horách či výlety na bicykli. Rodina pochopí, čo je to aktívny život. Muž musí svoju ženu učiť a žena ho musí počúvať a poslúchať, nie naopak. V skutočnosti však nie je veľmi ľahké učiť svoju ženu. Manželka vás musí najprv považovať za veľmi kvalifikovaného a vzdelaného muža, aby to dokázala. Manželka musí vidieť, že to so všetkým myslíte vážne, a potom vás bude počúvať. Môžete chodiť k psychiatrom a hľadať u nich nejaké rady, skúšať ich spôsoby a experimenty, ale v skutočnosti si ľudia vážia jeden druhého kvôli ich osobnostiam. V rodine sa budete správať podľa svojho charakteru. Nebudete sa môcť správať ako herci v niektorých filmoch. Budete sa môcť správať len tak, akí ste naozaj vo svojom vnútri. Ženy a muži sa vo vzťahu k rodine vnímajú takí, akí naozaj sú. Ich vzťah je veľmi hlboký a komunikujú aj na úrovni jemnohmotných tiel a dokonca duší.

Muž uvidí, ak je manželka nahnevaná, aj keď sa smeje. Dokonca aj manželka dokáže vnútorne cítiť, čo sa s jej manželom deje. Pretože je medzi nimi hlboký vzťah a nič sa v ňom nedá skryť. Len keď sa človek zlepší, dá vám to možnosť zmeniť sa, zlepšiť váš vzťah. Keď sa manžel stane lepším človekom, jeho žena sa o neho bude viac zaujímať a začne ho viac počúvať a riadiť sa tým, čo hovorí. Pre ženu tiež nie je ľahké prinútiť manžela, aby bol zodpovedný. Musí hovoriť o svojich pocitoch a slabostiach, o tom, ako sa cíti, keď sa niečoho bojí. Musí tiež hovoriť o svojich problémoch a počúvať, čo jej hovorí. Žena mu musí povedať svoje problémy a požiadať ho o radu. Ak jej nechce poradiť, tak aj keď jej nechce poradiť, skôr či neskôr sa táto charakterová črta u neho prejaví. Svoju vedúcu úlohu pochopí tak, že bude dávať rady, pretože dávať rady je pre muža radosť. A radosťou manželky je počúvať svojho manžela a vidieť, ako sa o ňu stará. Ženy zvyčajne túto zodpovednosť dávajú dole zo svojich pliec a odovzdávajú ju mužom a muž musí túto zodpovednosť prijať a potom bude rodina šťastná. To však neznamená, že žena je nezodpovedná. Aj keď je za určitú vec zodpovedná, musí vedieť, že ju tie povinnosti nezaťažia. Môže sa spoľahnúť na to, že sa vždy nájde niekto, kto túto zodpovednosť prevezme. Muži majú zvyčajne radi zodpovednosť. A čím viac, tým lepšie. Je to mužská prirodzenosť. Muž musí svoju ženu chrániť v každej situácii, to je jeho zodpovednosť. Musí vedieť, že väčšinu času, väčšinu života ju bude musieť chrániť, dokonca aj pred sebou samotnou, to je jeho zodpovednosť.

Žena je takto chránená pred všetkými okrem svojho manžela. Pred príbuznými, deťmi a všetkými ostatnými ľuďmi ju chráni manžel, ale pred manželom chránená nie je. Pred ním ju môžu zachrániť len jej slzy a jej prejavy slabosti. Keď je žena smutná alebo plače, srdce jej manžela zmäkne a ona bude chránená aj pred ním. Keď o sebe povie, že je zlá a že jej manžel je pre ňu príliš dobrý, vtedy sa jeho srdce roztopí a bude sa k nej správať pekne a prestane sa na ňu hnevať. To je jediný spôsob, ako získať jej manžela. A teraz už poznáte všetky tajomstvá.

 

Disciplína a spoločná práca na sebe

Muž musí organizovať rodinnú disciplínu a sebazdokonaľovanie. Musí vybrať mantru, ktorú sa bude rodina modliť. Ak sa celá rodina spoločne pomodlí jednu mantru, prinesie to veľmi harmonický stav. A harmónia prinesie aj rozum. Západná psychológia hovorí, že vzťah medzi mužom a ženou je predovšetkým sexuálny. Hovoria, že je to to isté, čo majú psy, mačky a zvieratá. O tom hovorí západná psychológia.

Dôverný vzťah musí byť založený na vyšších energetických centrách a nie na nižších. Manžel a manželka musia niečo robiť spoločne. Môžu si napríklad čítať Védy alebo vykonať nejakú praktickú službu Bohu, alebo môžu spoločne robiť cvičenia či ďalšie činnosti. A ak to budú robiť, budú si lepšie rozumieť. Podľa Véd musí byť manželka rovnako asketická ako jej manžel; musia niečo robiť spoločne. Nemala by robiť niečo samostatne, ale mala by nasledovať svojho manžela, pretože to zvyšuje šancu, že rodina bude šťastná.

V ďalšej fáze sa ukazuje, že aj deti sú ovplyvnené tým, ako sa manžel a manželka správajú. A môže sa to týkať aj ich, môžu spolu čítať, mantrovať a robiť nejakú službu pre Boha alebo nejakú službu pre iných ľudí a potom budú deti oveľa poslušnejšie. A to sa musí robiť denne. Dobré rodiny si zvyčajne spoločne prečítajú nejakú mantru alebo si spoločne prečítajú niečo o svätých ľuďoch a aspoň 20 minút denne sa o tom rozprávajú. Väčšinou sa to robí večer. Nie je potrebné robiť to dlho, ale úplne postačí aj 20 minút denne. Nemali by ste sa rozprávať o nejakých témach, čo sa deje vo svete, o nejakých novinkách alebo o tom, čo sa stalo nejakej herečke alebo nejakému prezidentovi alebo nejakej hviezde alebo o podobných veciach, tieto veci sú v podstate zbytočné. Muž a žena by sa mali spolu rozprávať o niečom, čo zvýši ich porozumenie, zlepší ich chápanie sveta a ich vzťah s Bohom.

Muž v rodine by mal rozhodnúť, akým smerom sa bude rodina uberať. Ak to muž neurobí, potom si žena začne myslieť, že žena nájde vieru pre celú rodinu alebo náboženstvo pre celú rodinu, a začne hľadať a nájde náboženstvo pre rodinu a povie: „No, budeme to študovať, budeme to čítať.“ Mali by ste vedieť, že ak to urobí ona, on bude mať na všetko presne opačný názor. Nebude chcieť to náboženstvo, pretože to nie je zodpovednosť ženy. Musí to urobiť muž. Takže ak žena chce, aby rodina mala nejaké náboženstvo, a ak chce, aby ho rodina spoločne študovala, potom musí inšpirovať svojho muža, aby hľadal nejaké náboženstvo a nejakú náboženskú filozofiu. A rodina by mala mať aj rodinného kňaza alebo nejakého svojho duchovného učiteľa, ktorý by ich učil o duchovnom živote a o živote vôbec. A ten by mal hovoriť predovšetkým s manželom, nie s manželkou. Ak ten učiteľ hovorí s manželkou a nie s manželom, potom sa stáva akoby jej druhým manželom, a to nie je správne. Pretože manželka môže počúvať len jedného manžela. A keď sa to stane, potom ten muž bude mať veľmi zlý vzťah k tomu učiteľovi alebo k celému náboženstvu, ktoré reprezentuje. Takže to musí urobiť manžel. A je to jeho zodpovednosť. Musí nájsť učiteľa pre seba a pre celú rodinu. V skutočnosti je pre manželku ťažké pochopiť, kto je skutočný učiteľ, a nemusí byť schopná pochopiť ho do všetkých detailov. A preto by mal byť muž tým, kto s týmto učiteľom komunikuje. V opačnom prípade manželka začne mať vzťah s učiteľom. Je veľmi naklonená blízkym vzťahom a stáva sa veľmi dôverčivou. A muž by mal tiež vedieť, kde si môže dovoliť mať intímne vzťahy a kde nie. A vedieť, že učiteľ je niekto, koho by mal počúvať. Ak muž nebude počúvať učiteľa, potom ho bude počúvať žena. A to nie je pre rodinu dobré.

 

Jedlo

Je tiež dôležité, aby muž rozhodoval o tom, čo bude celá rodina jesť. Žena je zodpovedná za varenie, ale muž by mal rozhodovať o tom, aké produkty bude rodina jesť. A muž by mal tiež rozhodovať o tom, ako bude rodina oddychovať, kam pôjdu na dovolenku alebo aké športy budú robiť, a žena rozhodne, čo budú na tej dovolenke jesť a pripraví to. A čo budú mať na sebe, oblečenie, to je zodpovednosť ženy. Ale muž by mal rozhodnúť, kam pôjdu a ktoré miesta navštívia. Muž by mal rozhodnúť, aké zásady a aké princípy budú dodržiavať. A aj žena by niekedy mohla rozhodnúť, kam pôjdu.

Keď žena rozhodne, akými zásadami sa budú riadiť a bude rozhodovať, kam pôjdu na dovolenku, muž sa s ňou začne hádať. Aj keď bude chcieť ísť tam, kam ona navrhne, stále bude chcieť byť vodcom a to je prirodzenosť muža a žena s tým nebude môcť nič urobiť, pretože je to prirodzenosť muža. Je ľahšie ho zabiť, ako zmeniť jeho rozhodnutie poslúchať ju. Žena nikdy nemôže prinútiť muža, aby ju poslúchal, jej pravidlá a robil to, čo chce ona. Ak chce muža, musí túto skutočnosť prijať. V opačnom prípade by si mala vziať ženu. Toto je veľmi dôležitá časť našej prednášky, pretože je tu veľa žien, takže hovorím niečo aj o povinnostiach žien. Nájsť rodinné ego je zodpovednosťou muža, ako sme už povedali.

 

Rovnováha v rodine a kariére

Je tu ešte jedna veľmi dôležitá vec, o ktorej západná psychológia nehovorí, a to, že muž by mal vždy nájsť rovnováhu medzi vzťahom k manželke a deťom a sebazdokonaľovaním, sebadisciplínou. Muž si nemá myslieť, že keď bude mať intímny vzťah so svojou ženou a keď bude tráviť veľa času so svojimi deťmi, že z toho bude mať šťastie. Vo všetkom by mal nájsť rovnováhu. Ak viac času venuje sebazdokonaľovaniu, znamená to, že si ho manželka bude viac vážiť. Keď sa muž stane závislým na sexuálnom vzťahu s manželkou alebo na vzťahu s deťmi, potom to znamená, že tento muž sa stane zbytočným a pre všetkých nepoužiteľným. Muž musí byť nad vecou, nad celou rodinou a rodina ho musí nasledovať. Ak žena vidí, že trávi veľa času sám so sebou, snaží sa zdokonaľovať, potom to znamená, že si ho bude vážiť a celá rodina si ho bude vážiť. Budú ho považovať za veľmi úprimného človeka a budú ho rešpektovať a budú s ním hovoriť s úctou. No ak trávi príliš veľa času iba so svojou rodinou, nebudú si komunikáciu s ním vážiť. Muž má tendenciu byť veľmi spätý so svojou rodinou a manželkou, so svojimi deťmi. Ale musí pamätať aj na tú časť, ktorá sa týka sebadisciplíny. Takže musí rozvíjať ten sklon pracovať na sebe. Ak to nebude robiť, jeho žena bude silnejšia ako on. Ona bude silnejšia a prestane ho považovať za seriózneho človeka, čestného človeka. Bude si myslieť, že on je nič a že ho príliš počúva. Bude si myslieť, že ho dokáže ovládať a že môže získať všetko, čo chce. A v dôsledku tohto, on už nebude schopný na sebe pracovať.

Každý muž by mal vedieť, že by mal milovať svoje povinnosti, ale nemal by hľadať uspokojenie u svojich blízkych, inak bude závislý od toho, koľko uspokojenia od nich dostane, a neskôr bude veľmi sklamaný a nešťastný. Niekedy, keď sa to stane – žena mu dokonca môže povedať: „Ak mi dovolíš, aby som ťa podviedla a milovala niekoho iného, tak neboj , budem milovať aj teba.“ Ale to je hrozné a je to asi ten najhorší záver, ku ktorému môže dospieť. Z toho muža sa stáva úplná nula. V takom prípade ho manželka nebude považovať za svojho manžela. Čím viac je muž naklonený získavať šťastie len od svojej rodiny, tým horšie je to pre celú rodinu. Mal by si plniť svoje povinnosti, ale zachovať si trochu nezávislosti, pokiaľ ide o jeho šťastie. Inak bude len behať po dome, cupkať za ňou a hovoriť jej: „Prečo sa na mňa neusmievaš? Prečo sa na mňa neusmievaš? Chcel by som, aby si pre mňa niečo urobila.“ A to ju bude rozčuľovať. Pretože ona sa naňho nemôže stále usmievať. Muž by mal vedieť hľadať šťastie na iných miestach.

Keď je muž príliš pripútaný k svojej žene, a to ešte pred svadbou, znamená to, že bude veľmi slabým manželom. Ak sa podvolí všetkým jej urážkam a dovolí jej robiť, čo ona chce, a nechá ju pozerať sa na iných mužov a len to toleruje a nič s tým nerobí, potom je to pre ženu veľmi nepriaznivé. Potom to znamená, že v jej horoskope má jej Slnko väčšiu moc ako jeho. A to znamená, že obaja budú nešťastní. Na druhej strane, muži by mali byť veľmi vážni a brať to veľmi seriózne, kým sa vezmú. Mal by sa priblížiť k svojej budúcej manželke a oznámiť jej: „Budeš mojou ženou!“ A to bez akýchkoľvek otázok. A to je vážna vec. Nie je to sentimentálne. A vaše manželstvo bude dobré. A ak to urobí len ako hru, tak manželka bude cítiť, že nie je veľmi vážny a bude sa mu len smiať, tak vo vnútri musí byť muž veľmi odhodlaný, vážny.

 

Vernosť a opatrnosť

Ďalšia zodpovednosť muža je, že musí predvídať a musí byť veľmi silný, keď sa rozpráva s inými ženami okrem svojej manželky, pretože ak to neurobí, nebude verný a nebude rešpektovaný. Aj keď sa na iné ženy len usmieva a začne sa s nimi kamarátiť, to nie je dobré, je to ZLÉ. Mali by ste vedieť, že muži a ženy NEMÔŽU byť priateľmi. V prírode takýto druh priateľstva NEEXISTUJE. Keď sa muži a ženy kamarátia, znamená to, že medzi nimi prebieha jemný sex. Je to podložené Védami.

Ak sa žena kamaráti s manželovým priateľom, rešpektuje ho a nemá s ním žiaden iný vzťah, a deje sa to v prítomnosti manžela, potom je to v poriadku. Ale keď má žena mužského priateľa, o ktorom jej manžel ani nevie, potom je to veľmi zlé. Keď sa nejakým spôsobom spolieha alebo je závislá od iného muža, mužského priateľa, o ktorom muž ani nevie, a ona mu povie a zverí sa tomu inému mužovi: „Nemáme veľmi dobrý vzťah, nechová sa ku mne veľmi pekne,“ potom to znamená, že tento priateľ je jej skutočným manželom. Podľa Véd je manžel ten, komu žena otvorí svoje srdce, nie ten, s kým spí. Skutočný manžel je ten, ktorého žena považuje za svoje bohatstvo a otvára mu svoje srdce. Keď má žena iného muža, ktorému odhaľuje svoje city, znamená to, že je to jej skutočný manžel. A rodina jej skutočného manžela, za ktorého je vydatá, nebude šťastná.

To isté platí aj naopak, keď má muž inú priateľku ako svoju manželku. Muž buď zveličuje svoju lásku k manželke, alebo časť svojej lásky venuje inej žene. A potom to znamená, že láska k jeho manželke sa zníži. Muž niekedy hovorí: „Mám rád deti, mám rád príbuzných, ale milujem inú ženu.“ Myslí si, že je to v poriadku, ale v skutočnosti, keď muž zničí svoj vzťah s manželkou, zničí aj vzťahy so svojimi deťmi a príbuznými, pretože je to to isté, je to prepojené. Jeho vzťah s deťmi a príbuznými je založený na jeho vzťahu s manželkou. Takže ak zničí lásku k svojej manželke, príbuzní tiež ukončia tento vzťah.

Byť si navzájom verný je veľmi dôležité. V dnešnej dobe chce každý pred vernosťou zatvárať oči a tváriť sa, že neexistuje. V skutočnosti je však byť si navzájom verný veľmi dôležité. Dnes sa často hovorí o sexuálnej revolúcii a o tom, že si človek vyberá, čo chce, a že si môže nájsť dobré/zlé s kýmkoľvek a najmä vtedy, keď o tom manžel nevie. V skutočnosti sa však jemné telo nedá zmeniť a tieto pravidlá, ktoré máme dodržiavať, väčšinou nepodliehajú našim túžbam. Niečo chceme, po niečom túžime, ale ak to urobíme, budeme trpieť. Svet nemôžeme zmeniť. Svet zmení nás.

 

Otázky

Doteraz sme hovorili o povinnostiach muža a teraz som pripravený odpovedať na vaše otázky.

Niekto sa pýtal, že keď má žena nového manžela, ako sa má tento nový manžel správať k starému manželovi. Teraz by všetky ženy mali prestať počúvať, pretože teraz hovorím len mužom. Žena, aj keď nenávidí svojho starého manžela, bude s ním stále spojená. Nemôže ho hneď prerušiť. Stále pokračuje v tom, že je vlastne jej manželom, aj keď ho úplne nenávidí. V skutočnosti ho počúva na jemnej úrovni. A keď s ním má dieťa, toto puto sa ešte viac posilní, pretože si vždy spomenie na svojho predchádzajúceho manžela, keď sa pozrie na svoje dieťa. Pre ženu je veľmi ťažké považovať niekoho nového za svojho skutočného manžela. Môže ho považovať za svojho priateľa, milenca, ale je veľmi ťažké prijať ho za svojho manžela. Z tejto situácie však existuje východisko, len je potrebný čas, aby sa situácia zmenila. Ak majú správny vzťah a pracujú na ňom, časom novému manžela začne považovať za svojho skutočného manžela, nového manžela. A jej dieťa si na to zvykne a začne ho považovať za svojho otca alebo priateľa.

Nie je ani celkom správne, že dieťa má len jedného otca. Podľa Véd máme mnoho otcov. Napríklad náš učiteľ je akýmsi otcom. Kňaz je tiež naším otcom. Nejaký úradník, starosta alebo štátny úradník je tiež akýmsi otcom. Človek, ktorý toto dieťa živí a stará sa oň, je tiež jeho otcom. A toto dieťa by ho malo považovať za svojho otca, aj keď to nie je biologický otec, ktorý ho splodil. V prírode je to tak zariadené, že deti si na takúto situáciu zvyknú. A ich vzťah k novému otcovi sa zmení. Všetko však v tejto situácii závisí od manželky. Ak je schopná urobiť zmenu, rodina bude šťastná. Ale to by ste ženám nemali hovoriť.

Ďalšia otázka bola z opačnej strany. Keď muž zabudne na svoju rodinu a veľmi rýchlo sa dostane do novej rodiny a rýchlo zabudne na svoju starú rodinu, je to tiež problém. V tomto prípade to naznačuje, že je nestály, zlý manžel. Mali by ste vedieť, že ak opustil svoju predchádzajúcu manželku a ak s ním mala napríklad dieťa, znamená to, že je nezodpovedný alebo môže byť nezodpovedný neskôr. Aj nová manželka by mala manželovi pripomenúť, aby sa postaral o svoje dieťa z predchádzajúceho manželstva. Musí zaň platiť, musí sa o to dieťa starať. Ak to jeho nová manželka neurobí a ak mu povie, aby na ne zabudol, aby ich odhodil, potom to znamená, že časom urobí presne to isté on jej. Opustí ju presne tak, ako opustil svoju predchádzajúcu manželku. Pretože jeho charakter je už sformovaný. Aj keď je to pre ženu veľmi ťažké, mala by to urobiť. Neznamená to, že má teraz dve manželky. Ale mal by sa postarať o svoju predchádzajúcu rodinu. Nemusí skákať od jednej ženy k druhej, ale aspoň by ich mal podporovať, dávať im peniaze. Najmä ak má deti, platiť na deti. A mal by pomôcť predchádzajúcej manželke postaviť sa na nohy, pretože pre ženu, ktorá má deti a je rozvedená, je veľmi ťažké žiť a nájsť si nového manžela. Je v tej situácii ako ľadovec uprostred oceánu. Je sama, o všetko prichádza, stráca spoločných priateľov a jediné, na čo sa sústredí, je udržať deti, postarať sa o ne. A s tým potrebuje pomoc. Takže jej starý manžel a jeho nová manželka by jej s tým mali pomôcť. Ak to neurobia, prilákajú si zlú karmu. A ak to urobia, zlá karma sa vymaže. Ak to neurobia, nová rodina bude prekliata a nenávidená starou rodinou toho manžela a predchádzajúcou manželkou a deťmi toho manžela. Tá žena, ktorú opustil jej manžel, má právo preklínať iných ľudí a svojho predchádzajúceho manžela. Samozrejme, že jej to nepomôže, ale bude to fungovať. Pretože má právo na pomoc od svojho predchádzajúceho manžela. Inak z toho bude veľmi nešťastná, bude vo veľmi neistej situácii. Takže je stále jeho povinnosťou podporovať dieťa a pomáhať jej.

Ďalšou otázkou je, že ak má žena zlý vzťah so svojou matkou, znamená to, že bude mať skutočne zlý vzťah so svojím manželom? Povinnosťou manžela v tejto situácii je pokúsiť sa zlepšiť vzťah svokrovcov. Musí sa pokúsiť porozprávať so svokrou, komunikovať s ňou a snažiť sa ho zlepšiť. Takže ak má žena so svojou mamou zlý vzťah, mal by to byť on, kto by mal prevziať iniciatívu a porozprávať sa s jej mamou a mal by jej pripomenúť, že jej dcéra je dobrá manželka, že je dobrý človek. A potom sa veci zlepšia. Ak poviete, že „to je tvoja matka, tak si vyriešte tie problémy“, potom v takom prípade bude matka na muža veľmi žiarliť a povie svojej dcére, „predtým si ma nemala rada a teraz ma máš rada ešte menej“. Bude sa stále hnevať. Takže manžel musí ísť za matkou svojej ženy, porozprávať sa s ňou a povedať jej: „Nebojte sa, nebojte sa, všetko je v poriadku.“ A ona potom prestane svoju dcéru šikanovať. Aj keď je dcéra malá a s matkou sa neustále hádajú, najmä ak sú si veľmi podobné, v takom prípade by mal manžel pomôcť zlepšiť vzťah svojej manželky aj s jej matkou.

Nasledujúca otázka je, že ak je manželka veľmi úspešná a tvrdo na sebe pracuje a zlepšila sa, potom to nemusí znamenať, že sa zlepšilo aj jej ženské správanie. Žena by sa mala v prvom rade snažiť byť dobrou manželkou. Byť dobrou manželkou doma a potom sa snažiť byť dobrým človekom v spoločnosti. A ak to urobí, bude mať dobrý život. Ale ak to nerobí, neplní si svoje povinnosti doma v rodine, ktoré sú jej hlavnými povinnosťami. Pretože jej hlavnou povinnosťou je zachrániť rodinu. Ak je veľmi úspešná v spoločnosti, ale doma to nerobí správne a nemá dobrý vzťah s manželom a s deťmi, to znamená, že nie je veľmi dobrou manželkou, to neznamená, že je lepším človekom, lepšou osobou. Totiž sféra šťastia ženy spočíva predovšetkým v jej rodine. 80% jej šťastia spočíva v rodine a 20 % jej šťastia pochádza zo spoločnosti okolo nej. A u muža je to naopak, 80% jeho šťastia pochádza z vonkajšej spoločnosti a 20% jeho šťastia pochádza z jeho rodiny. Ak je žena v tých 20% vo vonkajšej spoločnosti, nebude šťastná. Bude obviňovať svoju rodinu a svojich príbuzných, že nie je šťastná. Chce byť šťastná mimo svojej rodiny a bude si myslieť, že jej to rodina neumožňuje. V skutočnosti jej však ženské telo nedovolí byť šťastnou v spoločnosti. Nie je stvorená na to, aby bola šťastná mimo rodiny, pretože tam môže získať len 20% šťastia. Jej šťastie je v rodine. Keď má hlboký vzťah so svojou rodinou, to je jej šťastie. To neznamená, že musí byť celý život len doma, ale jej šťastie by nemalo byť príliš závislé od vonkajšej spoločnosti. Samozrejme, môže pracovať aj mimo svojej rodiny, ale mala by vedieť, že v tom nespočíva väčšie šťastie, než aké môže očakávať. A to je veľmi ťažká a komplikovaná otázka; budeme o nej hovoriť neskôr.

Zatiaľ budem hovoriť o tom, čo by mal v tejto situácii robiť muž. Mal by pracovať mimo rodiny a snažiť sa zarobiť všetky peniaze, ktoré rodina potrebuje, a získať tak šťastie. Ale dnes je všetko hore nohami. Ľudia sa rodia a nepoznajú a nechápu svoje telo, mužské povinnosti a ženské povinnosti. Keď muž hľadá šťastie, často hľadá ženu, ktorá je úspešná v spoločnosti, a žena hľadá muža, ktorý chce všetko robiť doma. Tak je to dnes veľmi často. Nemali by ste hovoriť, že zabudla na svoju rodinu, pretože to bude vec, ktorá tú rodinu zničí. Muž by mal byť zodpovednejší vo vonkajšej časti spoločnosti, mimo rodiny, a mal by dodržať slovo a polepšiť sa. Musí byť úspešný a musí začať od seba, musí sa zmeniť. Nemal by však príliš prihliadať na to, ako sa na to pozerá jeho manželka. Aj keď sa mu vysmieva, nemal by si to všímať. Ak bude úspešný, bude ho musieť rešpektovať. Pretože takto funguje ženské telo. Ak si povie: „Ak ona prestane toľko pracovať, začnem pracovať na sebe a budem lepší,“ nebude to fungovať. Človek musí začať od seba. Každý človek niečo chce, aj keď žena chce niečo, čo jej neprinesie žiadne šťastie, nepustí ju to. Napríklad, ak chce muž variť, bude variť a bude doma a jeho žena bude pracovať niekde vonku, potom príde domov a povie: „Choď do práce, ja chcem byť tu doma, upratovať a starať sa o deti.“ Nestane sa to zo dňa na deň, ona musí začať tieto povinnosti vykonávať lepšie ako on a chápe, že on by to nemal robiť. Ženy zvyčajne varia oveľa lepšie ako muži, je to ženská prirodzenosť dobre variť a starať sa o domácnosť. Ale pre mužov je to veľmi ťažké. Ak sa muž stará o dom a možno len zametá, tak zametá len uprostred, lebo to nevie dobre robiť. Nie je to v jeho prirodzenosti. Môžeme to prirovnať k tučniakovi, ten je taký nemotorný na súši, ale vo vode krásne pláva. Takže muž je ako tučniak, keď je uprostred rodiny a musí variť alebo upratovať. Preto strávi dve hodiny hľadaním ponožiek. Ak sa muža spýtate, čo sme včera jedli, nebude si pamätať. Jedli sme niečo dobré, ale on si nepamätá, čo sme jedli. A teraz sa to všetko obrátilo, ženy sa cítia pohodlne v spoločenskom živote a rozumejú všetkému mimo rodiny a potom ešte menej rozumejú všetkému vo vlastnej rodine, a to nie je dobré. Ich šťastie spočíva v rodine, bez ohľadu na to, čo robia vonku. Môžete psa naučiť mňaukať a on sa bude snažiť mňaukať, ale to nie je jeho šťastie. Pes to nemá robiť. Vždy bude lepšie štekať ako mňaukať. Pretože je to vo vnútri psieho tela. Tak aj muž je v tele muža a žena je v tele ženy. Nehovorím, že ženy by mali skončiť so svojou prácou. Mali by len pochopiť, v čom spočíva ich šťastie. A keď vidia, že ich manžel je doma s deťmi, a keď vidia, že zle varí a robí všetko zle, nie je schopný postarať sa o deti, nie je schopný poriadne upratať, potom musia vedieť, že je to práca ženy. Dnes je to tak, že muži chcú sedieť doma a ženy chcú byť úspešné v spoločnosti. A to sa dnes deje a my sa tomu musíme prispôsobiť, musíme sa s tým nejako vyrovnať. A práve o tom by som chcel hovoriť v ďalšej prednáške. Ale aj tak sa musíme pokúsiť vrátiť všetko do normálu. Muži si musia plniť svoje povinnosti, svoju prácu a ženy musia robiť svoju prácu. Pretože ak to nebudú robiť, nebudú šťastné. Každé telo má určité šťastie. Ženy boli stvorené pre rodinné vzťahy a muži pre prácu, pre spoločnosť. Žena môže hľadať šťastie v spoločnosti a bude šťastná v spoločnosti, ale bude päťkrát menej šťastná, ako by mohla byť vo svojej rodine.

Ďalšia otázka sa týka situácie, keď je žena rozvedená a žije pod vedením svojho brata. Vtedy je normálne, a najmä keď je rozvedená a má syna, že musí tohto brata považovať za vodcu tejto rodiny. V opačnom prípade bude chlapec slušným človekom, keď vyrastie. Žena môže poslúchať svojho brata, aj keď je mladšia, a brat ju bude chrániť.

Ďalšou otázkou je, ako sa má žena správať, keď jej muž nedáva žiadne rady a nezdieľa s ňou svoje pocity a názory. To je osud ženy. Takého manžela dostala z nejakého dôvodu, kvôli nejakej karme. Keď sa žena uzavrie do seba a nezdieľa s mužom svoje pocity, muž sa s ňou zasa nebude deliť o svoje pocity a nebude jej dávať rady. Ak žena nepovie manželovi o svojich trápeniach, muž jej nepovie o svojich cieľoch.

Nasledujúci dotaz sa týka situácie, keď žena nemá záujem o názory svojho manžela. O tom budem mať ešte veľa prednášok, o úcte v rodine a vernosti, dôvere. Keď sa vzájomná úcta vytratí a tí dvaja si nemajú čo povedať a nemajú o seba záujem. Védy hovoria, že skôr než sa muž ožení, musí na sebe pracovať. Musí sa snažiť zlepšiť sám seba. A to rozhoduje o tom, akého partnera človek neskôr v živote získa. Pretože keď sa človek zamiluje, považuje toho druhého za najlepšieho na svete a nevidí jeho zlé stránky a zvyky. Človek je veľmi pozitívny a nadšený. A až neskôr človek vidí, aký v skutočnosti je. Ak sa človek nezlepší, znamená to, že nie je veľmi dobrý človek a nájde si ženu, ktorá ho bude len vytáčať. Keď sa človek vyvíja, rozvíja sa aj jeho chápanie toho, akú manželku vlastne hľadá a na základe čoho. A skôr či neskôr takéto dievča spozná. A bude vedieť, ktoré dievča by mu prinieslo utrpenie, bude vedieť rozlišovať. Uvidí napríklad, že toto dievča je veľmi oddané, poslúcha, a toto dievča, iné dievča, neposlúcha absolútne nikoho. A zrazu uvidí, že táto žena, ktorá je taká poslušná, nemá o neho záujem, má záujem o nejakého váženého muža, ktorý je veľmi zodpovedný. A to dievča, ktoré nikoho neposlúcha, zrazu ju priťahuje. A záver je taký, že „nie som dosť úctyhodný, nemám dosť rešpektu, aby som si zaslúžil dievča, ktoré je poslušné, ktoré by ma poslúchalo“. Ak muž v sebe nepestoval toto chápanie vecí, znamená to, že na sebe dostatočne nepracoval a myslí si, že všetky dievčatá sú rovnaké. Každý má nejakú karmu a muž si zvyčajne myslí, že jeho žena by mala byť ako jeho matka. Mal by si však uvedomiť, akú manželku by mal chcieť. Keď má muž veľmi zlú rodinnú karmu, napríklad jeho rodičia sa stále hádajú, nemajú dobrý vzťah, nemal by sa so svojím manželstvom ponáhľať, mal by na sebe pracovať a mal by v sebe rozvinúť pochopenie, ktorú manželku, ktoré dievča by si mal vybrať, s ktorou bude šťastný. Toto pochopenie nepríde samo od seba, človek ho musí v sebe rozvíjať. A veľmi rýchlo bude vedieť, že toto dievča je dobré, a toto nie je až také dobré. A keď vidí, že ho priťahujú dievčatá, ktoré nie sú veľmi dobré, a že ich vzťah k nemu je podobný vzťahu jeho rodičov, stále to znamená, že na sebe dostatočne nepracoval.

Iný bod sa týka situácie, keď si muž myslí, že jeho žena by mala byť taká, ako bola jeho matka. To znamená, že v minulom živote mali veľmi blízku, prepojenú karmu, mali veľmi hlboký vzťah so svojou matkou. Stretol som sa aj so situáciou, keď dievča nebolo schopné nadviazať normálny vzťah so svojím manželom, pretože si myslelo, že jej manžel musí byť presne taký ako jej otec. V skutočnosti tento prípad nie je veľmi dobrý, pretože vzťah medzi matkou a synom, otcom a dcérou sa musí líšiť od partnerského vzťahu medzi mužom a ženou, manželkou a manželom. Niekedy sa muži zamilujú do svojich matiek a niekedy si to ani neuvedomujú a hľadajú si dievča, ktoré bude presne také ako ich matka. To však nie je veľmi dobré, pretože nájsť takéto dievča bude veľmi ťažké a hrozí, že budete celý život sami. Ak má žena dcéru a je sama a nemá manžela a dcéra nemá otca, znamená to, že žena by mala dcéru vziať k učiteľovi alebo guruovi, ktorý dcére ukáže, ako má vyzerať skutočný muž a ako sa má správať. Ak dievča nemá otca alebo nepozná muža, ktorý je ako jej otec, alebo muža, ktorého chápe ako svojho otca, nie je schopná pochopiť, ako má vyzerať dobrý muž a ako sa má správať. Neskôr ju bude niekto sexuálne priťahovať a pravdepodobne si tým privodí veľké utrpenie. Buď si bude skutočného muža idealizovať a bude si o mužoch myslieť, že sú veľmi skvelí a úžasní, a bude hľadať dokonalého muža a, samozrejme, nikoho takého nenájde a bude stále sama. Potom, keď bude staršia a bude mať pocit, že jej odchádza vlak a vydá sa za kohokoľvek, kto si ju vezme. Alebo ak dievča vyrastá bez otca, nebude schopná pochopiť, ako by sa muži mali správať, ako by mali vyzerať, a vydá sa za prvého, ktorý jej príde do cesty.

Védy hovoria, že žena je tá, ktorá vyhráva bez vojny. Keď sa žena začne hádať a bojovať, znamená to, že nie je skutočnou ženou a nie je vhodnou partiou pre muža, za ktorého by sa mala vydať. Ženy majú silnejšiu myseľ a muži silnejší rozum. Žena musí používať svoju myseľ a budovať vzťah na tejto úrovni. Ženy by mali mať jemnejší prístup k veciam, najmä k svojim mužom. Napríklad chce nové šaty a musí si ich obliecť takým spôsobom, že bude smutná, možno sa niekedy rozplače a jej manžel si to všimne a spýta sa jej: „Čo sa deje, čo je s tebou?“ a ona povie: „Vieš, mám také hlúpe myšlienky.“ „Aké sú to myšlienky?“ a ona povie: „Vieš, je mi to strašne ľúto, ale chcela som mať také šaty.“ On hovorí: „Ale šaty sme ti kúpili pred dvoma týždňami.“ A ona povie: „Hovorila som ti, že je to hlúposť.“ A potom je ešte nešťastnejšia a nabudúce, keď jej manžel bude môcť, tak jej tie šaty kúpi. Žena musí byť múdra a musí byť nežná a musí si nájsť takúto jemnú cestu k manželovi. On pochopí, prečo to tak robí, ale aj tak sa mu to bude páčiť a nakoniec jej tie šaty kúpi.

V sanskrite neexistuje slovo, ktoré by bolo ekvivalentom rozvodu. To by sa nikdy nemalo stať. Na zlej karme v tom vzťahu by sa malo pracovať, dokonca spoločne. Človek sa musí len dobre správať a svadba vlastne trvá večne. Dnes je však situácia iná. Ľudia majú takú zlú karmu, že jednoducho nemôžu byť spolu. Takže dokonca dochádza k rozvodu. Ale predtým by sa mal človek pokúsiť vzťah zachrániť. Mal by na sebe pracovať a pracovať na tom vzťahu a pracovať na tej zlej karme, nejako si to jednoducho odžiť. Netreba sa stále hádať. Ak je váš život peklo, musíte na sebe začať pracovať. A ak to nedokážeš, rozveď sa. Po rozvode by mal človek pracovať na sebe. Ak sa rozvedie len preto, aby sa dal znova dokopy s niekým iným, je 90 % pravdepodobnosť, že sa to všetko bude opakovať. A budú sa musieť rozvádzať znova a znova. Človek nebude šťastný, pretože karma sa nevyplavuje len tým, že žena preskočí od jedného manžela k druhému alebo muž od jednej manželky k druhej. Váš manžel sa bude stále správať tak, ako si zaslúžite, aby sa správal, pretože taká je vaša karma, tak je to určené. Napríklad ste žena a rozviedli ste sa a teraz chápete, aký by mal byť dobrý muž, a viete, ktorí muži sú dobrí a ktorí zlí, takže si vezmete veľmi dobrého muža, ale ak sa k nemu nebudete správať tak, ako by sa dobrá žena mala správať k mužovi, potom nebudete mať správny vzťah, a ak to bude pokračovať, bude postupne horší a horší a čoskoro bude rovnako zlý ako predchádzajúci manžel. Takže tomu neuniknete a musíte na sebe ešte popracovať. Človek sa musí zlepšovať, nech sa deje čokoľvek. Najlepšie je mať jedného manžela, samozrejme. Keď sa človek znovu ožení a vydá, stále bude musieť prežívať tú zlú karmu a pracovať na nej. Ak chce žena vyriešiť situáciu tým, že bude pracovať na svojom manželovi, nebude úspešná. Pretože celá myšlienka rodinného života spočíva v tom, aby ste začali pracovať na sebe, a nie na svojom manželovi, a nie, aby muž pracoval na svojej manželke.

Ďalšou otázkou je, kde môžete nájsť miesta, kde ľudia pracujú na sebe a na svojej osobnosti. Takže v prvom rade si musíme naštudovať poznatky o týchto otázkach. A ako zistíte, že ide o správne poznanie? No vidieť to v praxi, či to niekto študoval, ako sa správa, či mu to prinieslo šťastie. Je tiež dobré študovať životy svätých ľudí. Čo robili a aké šťastie im to prinieslo. A keď človek toto poznanie získa, nájde ho, potom hľadá podobne orientovaných ľudí. Takže najprv príde poznanie a potom ľudia podobného ducha. Takže keď človek nájde správne poznanie, potom musí hľadať ľudí, s ktorými bude komunikovať o podobných veciach. Inak sa jeho rodinné vzťahy rozplynú v snoch. Preto je komunikácia s ľuďmi podobného zmýšľania veľmi dôležitá, pretože vás môžu inšpirovať k zmene vášho života. Myslíte si, že komunikácia je len zábava s priateľmi? Alebo rozprávanie sa o nejakom biznise, zarábaní peňazí? Védy však hovoria, že tento druh komunikácie vám neprinesie žiadne šťastie. Šťastie môžete získať len komunikáciou o tom, ako byť šťastný, a o vzoroch svätých ľudí a ich písmach. Podľa Véd, ak je človek pripútaný k myšlienke získať šťastie pre seba, potom zvyčajne šťastie nezíska. Mal by sa preorientovať na to, aby prinášal šťastie iným. Keď sa človek cíti šťastný, pretože urobil niekoho vo svojom okolí šťastným, je to šťastie, ktoré si zaslúži. Nemusí myslieť na to, že nie je šťastný, pretože bude šťastný. Ak však človek chce byť šťastný len pre seba, zvyčajne toto šťastie nikdy nedosiahne. Bude očakávať šťastie od iných a iní mu ho jednoducho neprinesú. Človek môže žiadať o prácu, o peniaze, ale nemôže žiadať o lásku. Lásku možno získať len tak, že ju človek sám dá. Ak človek prestane robiť niečo dobré pre druhých a chceme, aby nás druhí milovali, potom sa nám to nevráti. Takže ten, kto chce slúžiť druhým a nechce šťastie pre seba, bude skutočne šťastný. Šťastie získa zo služby druhým. Ako nájsť skutočné šťastie a takýchto ľudí sa dočítate v našej sérii článkov Teória všetkého.

Záverečný dotaz sa týka prípadov, keď osoba nadviaže vzťah v jednej krajine a potom sa presťahuje do inej krajiny. Existuje riziko, že vzťah bude nejakým spôsobom zničený, pretože v rôznych krajinách sa ľudia k sebe správajú odlišne. Mali by ste vedieť, že sťahovanie do inej krajiny je veľmi vážna vec. Aj keď máte v danej krajine viac peňazí, neznamená to, že tam bude všetko v poriadku. Ak sa napríklad presťahujete do krajiny, kde každý súloží s každým a kde sa manželské páry bežne podvádzajú, že ona spí v inej izbe s iným mužom a on spí v inej izbe s inou ženou, a potom sa opäť stretnú a bozkávajú sa a všetko je v poriadku, tak ak sa presťahujete do tejto krajiny, tak vplyv tejto krajiny sa na vás prejaví a váš vzťah sa môže zmeniť k horšiemu. Ak si tým musíte prejsť, musíte vedieť, že to bude ťažké. Nemali by ste si myslieť, že to bude ľahké. Mali by ste pracovať na zlých veciach vo vašom vzťahu a zachrániť ho. Ale niekedy sa veci tak zamotajú, pretože keď sa presťahujete do cudzej krajiny, niekedy ste ako v oceáne úplne sami a neviete, čo máte robiť. Napríklad manželka bola vždy verná, ale keď sa presťahovala do inej krajiny, dostala prácu a v tej krajine je zvykom, že všetky ženy spia so svojím nadriadeným, a ak to žena neurobí, tak sa po tom pracovnom rebríčku hore nedostane. A ak to urobí aj s ohľadom na svoju rodinu, keď sa to dozvie jej manžel, bude šokovaný a nebude vedieť, čo má robiť. Ak má človek pochopenie, že to nebude ľahké, možno sa cez to dokáže preniesť. Ale ak si myslí, áno, všetko bude v poriadku, to je jednoduché – potom nie je veľká šanca, že to bude fungovať. Podobná vec sa stáva, keď sa berú dvaja ľudia, ktorí majú rôzne náboženstvá alebo sú z úplne odlišných krajín. V ich vzťahu sa určite vyskytnú problémy a ťažkosti. Keď sú ľudia približne na rovnakej úrovni z tej istej krajiny, keď je to z východu alebo západu, zvyčajne to nie je taký problém, ale keď je jeden zo severu a druhý úplne z juhu, tie južné národy a severné národy majú úplne inú mentalitu, úplne inú osobnosť, ich temperament je veľmi odlišný a dá sa očakávať, že v ich vzťahu bude veľmi veľa problémov.

Takže teraz si všetci sadnime a skúsme všetkým popriať veľa šťastia. Šťastie nezískate, ak niečo nepraktizujete. A našou praxou teraz bude priať každému šťastie a snažiť sa byť pozitívni. Keď je človek negatívny, nemôže vo svojom živote nič zmeniť. Prvým krokom, ktorý musí človek urobiť, aby sa dostal z problémov, je začať byť pozitívny. Musíme zmeniť svoj postoj k tomu, ako sa pozeráme na iných ľudí alebo ako sa k nim správame. Pretože od druhých ľudí a od Boha získavame silu čeliť svojim problémom. A potom budeme v ľuďoch vidieť viac dobra a menej zla. Dobré vlastnosti a zlé vlastnosti. To je základ sebazdokonaľovania. Je to veľmi jednoduchá a účinná metóda. A zlepší vzťahy vo vašej rodine a v spoločnosti. Problém je v tom, že veľa energie vynakladáme na zlé myšlienky o druhých a na ich zlé vlastnosti. Musíme si vyčistiť myseľ a zmeniť tento zlý postoj k ľuďom. Keď niekoho naozaj nemáte radi, keď sa snažíte každému priať šťastie a aj keď myslíte na daného človeka aby bol šťastný, musíte to urobiť za všetkých okolností, musíte priať šťastie aby ste prekonali svoj zlý osud. Prajem všetkým šťastie.

Zdieľajte článok s vašimi priateľmi

Pridať komentár:

Zatiaľ žiadne komentáre.

Mohlo by vás zaujímať

3.máj 2024 Povinnosti ženy

Pokračujeme v sérii článkov o vzťahoch medzi mužmi a ženami. Pre tých, ktorí nečítali náš prvý veľmi...

ČÍTAŤ VIAC
20.jún 2012 Ideálny vzťah - mužský a ženský princíp

Princípy fungovania univerzálneho zákona vo vzťahoch medzi mužom a ženou... Veda, ktorou sa bude zaoberať tento...

ČÍTAŤ VIAC
4.december 2022 5 dôvodov, prečo si nevyberať partnera na základe chtíču, ale dharmy

„Moja drahá krásna žena, to, čo si povedala, je vhodné pre túto príležitosť a tiež svedčí o veľkosti...

ČÍTAŤ VIAC

Pin It on Pinterest

Zdieľaj článok priateľom