Aký dopad má jedenie mäsa v týchto oblastiach: zdravie a výživa, ekonomika, etika či karma? Pozrime sa spoločne na to, prečo sa vegetariánstvo stáva také obľúbené.
Zdravie a výživa
Môže vegetariánska strava zlepšiť alebo navrátiť zdravie? Môže ochrániť pred určitými chorobami? Zástancovia vegetariánstva hovoria ÁNO mnoho rokov i keď donedávna ich v tom moderná veda príliš nepodporovala. Zdravotníci začínajú teraz pozerať na vegetariánstvo inak, keďže súčasné lekárske výskumy potvrdzujú očividné súvislosti medzi konzumáciou mäsa a chorobami ako ischemická choroba srdca a rakovina.
Už v roku 1961 Journal of American Medical Association napísal : „90 až 97 % srdečným chorobám sa dá predísť vegetariánskou stravou.” Od tej doby niekoľko dobre vypracovaných štúdií vedecky preukázalo, že popri tabaku a alkohole je konzumácia mäsa najväčšou príčinou úmrtia v západnej Európe, Spojených štátoch, Austrálií a iných vyspelých štátoch.
Ľudské telo jednoducho nie je schopné rozložiť nadmerné množstvo zvieracieho tuku s cholesterolom. Celkom 214 vedcov vykonávajúcich v 23 zemiach výskum arterosklerózy sa takmer dokonale zhodlo na tom, že medzi stravou, hladinou cholesterolu v krvi a ochorením srdca existuje priama súvislosť. Ak človek prijíma v potrave viac cholesterolu ako jeho telo potrebuje (čoho sa obvykle dopúšťame pri konzumácií mäsitej stravy), nadbytočný cholesterol vytvára v ľudskom organizme veľké problémy. Hromadí sa na vnútorných stenách ciev a zmenšuje v nich prietok krvi. To vedie k ochoreniam srdca, mozgu a iných životne dôležitých orgánov.
Vedci Milánskej univerzity a nemocnice v Maggiore dokázali, že nízku hladinu cholesterolu v krvi môžu naopak udržovať rastlinné bielkoviny. V referáte britského lekárskeho časopisu The Lancet (Skalpel) D.C.R. Sirtori uvádza, že ľudia s vysokým obsahom cholesterolu v krvi spojeným s postihnutým srdcom “si môžu pomôcť stravou, ktorá obsahuje iba rastlinné bielkoviny”.
A čo rakovina? Štúdie posledných 20 rokov jasne potvrdzujú súvislosť medzi jedením mäsa a rakovinou hrubého čreva, konečníka, pŕs a maternice. Tieto druhy rakoviny sú vzácne medzi tými, ktorí mäso jedia málo alebo vôbec ako adventisti, Japonci, Indovia a pod. Medzi spoločnosťami pojedajúcimi mäso neobmedzene je naopak rakovina veľmi rozšírená a stále ohrozuje väčší počet ľudí. Iný článok v časopise The Lancet uvádza: “Ľudia žijúci v oblastiach s vysokým výskytom rakoviny čriev majú vo zvyku živiť sa stravou s vysokým obsahom tuku a živočíšnych bielkovín, zatiaľ čo ľudia žijúci v oblastiach s nízkym výskytom preferujú prevažne vegetariánstvo s malým množstvom tuku alebo mäsa.”
Rollo Russel vo svojich Poznámkach o príčinách rakoviny hovorí: “Objavil som, že z 25 národov konzumujúcich prevažne mäso má 19 národov vysoké percento výskytu rakoviny a iba 1 národ má percento nízke. Z 35 národov, ktoré mäso jedia málo alebo vôbec, som však ani u jedného vysoké percento výskytu rakoviny nezaznamenal.”
Prečo je teda organizmus mäsožravca ku všetkým týmto ochoreniam náchylnejší? Biológovia a odborníci pre výživu jasne dokazujú, že ľudské zažívacie ústroje jednoducho nie sú k tráveniu mäsa uspôsobené. Mäsožravé zvieratá majú krátke zažívacie ústroje (trojnásobnú dĺžku ich tela), aby sa mäso z tela dostalo pokiaľ možno čo najrýchlejšie, pretože pri jeho rozklade vznikajú toxické látky. Keďže rastlinná potrava sa rozkladá oveľa pomalšie, majú bylinožravci črevá najmenej šesťkrát dlhšie ako ich telo. Človek má dlhé črevné ústroje bližšie k bylinožravcom. Takže, keď sa konzumuje mäso, veľké množstvo otravných látok preťažuje ľadviny a môže na jednej strane viesť k pakostnici, artritíde, reumatizmu a na druhej strane k rakovine a arteroskleróze ciev.
Nemôžeme zabudnúť ani na chemikálie pridávané do mäsa. Akonáhle je zviera porazené, začína sa jeho telo rozkladať a po niekoľkých dňoch začne šednúť a zelenať. Mäsový priemysel maskuje toto odpudzujúce sfarbenie prísadou dusitanov, dusičnanov a iných konzervačných látok, aby mäso dostalo jasnú červenú farbu. Výskumy odhaľujú, že veľa z týchto látok je taktiež karcinogénnych. Celú situáciu zhoršuje taktiež obrovské množstvo chemikálií, ktoré zvieratá dostávajú ešte za svojho života v krmive. Gary a Steven Nullovi nám vo svojej knihe Jedy vo vašom tele odkazujú, že by sme si mali dvakrát rozmyslieť, než kúpime ďalší biftek alebo šunku. ”Zvieratá sú vykrmované a udržované pri živote nepretržitým podávaním ukľudňujúcich prostriedkov, hormónov, antibiotík a 2400 iných drog. Tento proces začína už pred narodením a pokračuje dlho po smrti. Tieto rôzne chemické látky sú aj naďalej v mäse, ktoré konzumujete, ale zákon nepožaduje, aby bol ich zoznam uvedený na obale.”
Neboli predsa ľudské bytosti stvorené ako všežravci? Nepotrebujeme živočíšne bielkoviny? Odpoveď na obe otázky znie: NIE. Aj keď niektorí historici a antropológovia tvrdia, že človek je z historického hľadiska všežravec, naša anatomická stavba tela – zuby, zažívací systém – uprednostňuje nemäsitú stravu. Americká spoločnosť pre výživu poznamenáva, že “väčšina ľudstva sa počas histórie vždy živila vegetariánskou alebo skoro vegetariánskou stravou”.
…A prevažná väčšina ľudí na svete tak žije aj naďalej. Aj v tých najpriemyselnejších krajinách sa ešte pred sto rokmi mäso jedlo veľmi málo. Všetko začalo až s mraziacimi boxmi a konzumnou spoločnosťou 20. storočia. Ani v našom storočí sa ale ľudské telo jedeniu mäsa neprispôsobilo.
Významný švédsky vedec Karl von Linné uvádza: „Vnútorná a vonkajšia stavba ľudského tela porovnávaná so stavbou tela zvierat ukazuje, že prirodzenou stravou človeka je ovocie a zelenina.” Anatómiu mäsožravých a bylinožravých zvierat porovnáva tabuľka uvedená vyššie. Pokiaľ ide o otázku bielkovín, Dr. Paavo Airola, uznávaná autorita v oblasti výživy a prírodnej biológie, hovorí: „Pred dvadsiatimi rokmi bola doporučovaná denná dávka bielkovín 150 g, teraz klesla na 45 g. Prečo? Pretože spoľahlivé svetové výskumy potvrdili, že náš organizmus toľko bielkovín nepotrebuje, a že skutočná denná potreba je 30 až 45 gramov.
Nadmerná konzumácia bielkovín je teda nielen plytvaním, ale v skutočnosti vážne poškodzuje telo a spôsobuje nebezpečné choroby ako rakovina a ochorenia srdca. Ak chceme, aby naša strava obsahovala denne 45 g bielkovín, nie je nutné jesť mäso. Môžeme ich získať z čisto vegetariánskej stravy tvorenej rôznymi obilninami, strukovinami, orechmi, zeleninou a ovocím.” Mliečne výrobky, obilniny, strukoviny a orechy sú koncentrovanými zdrojmi bielkovín. Napríklad syr, arašidy a strukoviny obsahujú v rovnakom váhovom množstve viac bielkovín ako veľká časť druhov mäsa.
Až donedávna si ľudia zaoberajúci sa výživou mysleli, že iba mäso, ryby, vajcia a mliečne produkty dávajú úplnú bielkovinovú skladbu (obsahujúcu 8 tzv. esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nedokáže vytvoriť) a že žiadne rastlinné bielkoviny nie sú plnohodnotné (chýba im jedna alebo viac týchto aminokyselín). Výskumy švédskeho inštitútu Karolinska a nemeckého inštitútu Maxa Plancka však ukázali, že väčšina druhov zeleniny, ovocia, semien, orechov a obilnín je vynikajúcim zdrojom kompletných bielkovín. V skutočnosti sa rastlinné bielkoviny vstrebávajú ľahšie ako živočíšne bielkoviny a neprinášajú so sebou žiadne jedy. Keď prijímate dostatok prirodzenej stravy, je vylúčené, že by váš organizmus dostával málo bielkovín. Pamätajte, že pôvodným zdrojom všetkých bielkovín je rastlinná ríša. Vegetariáni ju jednoducho jedia “priamo” miesto toho, aby najprv živili zvieratá a potom zvieratá jedli.
Príliš mnoho bielkovín v strave dokonca znižuje ľudskú energiu. V sériách porovnávacích testov, ktoré vykonal Dr. Irving Fisher z univerzity v Yale, bolo zistené, že vegetariáni pracujú dvakrát tak dobre ako ľudia živiaci sa mäsom. Keď Dr. Fisher znížil ich spotrebu zvieracích bielkovín o 20 %, ich výkonnosť stúpla o 33 %. Nespočetné ďalšie štúdie dokázali, že správna vegetariánska strava poskytuje viac energie ako mäsitá. Dr. J. Iotekyo a V. Kipani z Bruselskej univerzity vo svojej štúdii ukázali, že vegetariáni sú schopní vykonávať fyzické testy 2x až 3x dlhšie ako mäsožravci a zotavujú sa 3x rýchlejšie ako ľudia pojedajúci mäsitú stravu.
Vegetariánstvo a ekonomika
Podľa informácií zostavených Americkým ministerstvom hospodárstva ide viac než 90 % všetkých obilnín vyprodukovaných v Amerike na výkrm zvierat, ktoré skončia na jedálnych stoloch – hlavne kráv, prasiat, oviec a hydiny. Vo Veľkej Británií je to 85 %. Už samotné spracovanie obilia ako prostriedku k produkcii mäsa je neuveriteľne nákladné. Čísla amerického ministerstva hospodárstva hovoria, že za každých 16 kg obilia, slúžiacich na výkrm dobytka, získame iba 1 kg mäsa. V knihe Strava pre malú planétu nás Frances Moore Lappé vyzýva, aby sme si predstavili, ako sedíme pri 200 gramovom bifteku.”Potom si predstavte miestnosť naplnenú 45 až 50 ľuďmi s prázdnymi miskami pred sebou. Za “vykrmovaciu cenu” vášho bifteku by sa každá z týchto misiek mohla naplniť varenou obilnou kašou.”
Vyspelé štáty ale takto plytvajú nielen svojim vlastným obilím, ale dovážajú tiež rastlinné krmivo bohaté na bielkoviny z chudobných krajín. Dr. Georg Borgstrom, autorita v geografii potravín, odhaduje, že celá tretina úrody podzemnice olejnej v Afrike (obsahujúcej rovnaké množstvo bielkovín ako mäso) končí v žalúdkoch dobytku a hydiny západnej Európy. V rozvojových krajinách človek spotrebuje približne 200 kg obilia ročne, väčšinu z toho priamou spotrebou. Priemerný Európan alebo Američan však naproti tomu spotrebuje ročne asi 1000 kg obilia, ako zdôrazňuje odborník v otázke potravín Lester Brown. 90 % však z toho najprv nakŕmi zvieratá vo výkrmoch. Priemerný Európan alebo Američan konzumujúci mäso, hovorí Brown, spotrebuje 5x viac potravinových zdrojov ako priemerný obyvateľ Kolumbie, Indie alebo Nigérie.
Tieto skutočnosti viedli odborníkov k záveru, že svetový problém hladovania je umelo navodený. Dnes produkujeme viac než dosť potravy pre všetkých ľudí na tejto planéte – ale zachádzame s ňou veľmi márnotratne. Harvardský odborník v oblasti výživy Jean Mayer odhaduje, že zníženie produkcie mäsa len o 10 % by uvoľnilo dostatok obilia k výžive 60 miliónov ľudí.
Inou daňou, ktorou platíme za jedenie mäsa, je zhoršovanie životného prostredia. Silne znečistené stoky a odpadné vody z jatiek a výkrmovní vážne znečisťujú potoky a rieky. Rýchlo vychádza najavo, že vodné zdroje sú znečisťované, ale taktiež zbytočne vyčerpávané a v tomto smere prináša mäsový priemysel veľké škody. Georg Borgstrom hovorí, že živočíšna výroba je príčinou 10x väčšieho znečistenia ako obývané oblasti a spôsobuje 3x väčšie znečistenie ako priemysel.
Paul a Anne Ehrlichovi vo svojej knihe Populácia, zdroje a životné prostredie uvádzajú, že vypestovanie 1 kg pšenice vyžaduje iba 60 kg vody, zatiaľ čo na produkciu 1 kg mäsa je potrebné 2500 až 6000 kg vody. V roku 1973 New York Post odhalil otrasné zneužívanie tejto najcennejšej suroviny – jedna veľká kuracia farma v Spojených štátoch užívala denne 455 miliónov litrov vody, čo je množstvo, ktoré by zásobilo mesto s 25 000 obyvateľmi.
Prestaňme sa teraz venovať geopolitickej situácii a poďme sa pozrieť do priemerného amerického obchodu. 1 kg sviečkového bifteku tu stojí asi 4 doláre, zatiaľ čo suroviny, z ktorých sa dá pripraviť lahodné a výživné vegetariánske jedlo, stojí v priemere menej ako 2 doláre za kilogram. Vegetariánstvo by priemernému človeku ušetrilo tisícky dolárov ročne a desaťtisíce dolárov za celý život. To isté platí pre spotrebiteľov na celom svete. Keď uvážime doterajšie fakty, je ťažké si predstaviť niekoho, kto by sa po tom všetkom nestal vegetariánom.
Etika
Pre väčšinu ľudí sú etické dôvody pre vegetariánstvo najdôležitejšie zo všetkých. Etickým počiatkom vegetariánstva je poznanie, že aj ostatné tvory cítia a že ich pocity sú podobné tým našim. Tak si človek uvedomuje, že svojím jednaním už nechce spôsobovať bolesť ostatným. Esej Etika vegetariánstva z časopisu Vegetariánskej spoločnosti Severnej Ameriky odsudzuje “humánne porážanie zvierat.“ Mnoho ľudí je v súčasnosti utešovaných pocitom sebauspokojenia z presvedčenia, že zvieratá sú teraz porážané “humánnym spôsobom”, a tak odmietajú všetky morálne argumenty proti pojedaniu mäsa. Skutočné fakty o živote a smrti nevinných zvierat však hovoria sami za seba. Celý život väznených zvierat určených na porážku je neprirodzený a neľudský.
Zvieratá sú umelo oplodňované a plemenené, kastrované, vykrmované s prísadou hormónov, aby rýchlo pribrali, a po dlhej dobe dopravené na jatky, kde ich čaká smrť. Bodce, elektrické šoky, lámanie chvostov, teror a hrôza vo veľkokomplexoch je až doteraz súčasťou “moderného” chovu, prepravy a porážania zvierat. Toto všetko prijímať a stavať sa iba proti bezcitnej brutalite posledných pár sekúnd zvieracieho života je prekrúcanie slova “humánny”.”
Pravda o porážaní zvierat je šokujúca. Moderne vybavené jatky pripomínajú skôr výjavy z pekla. Jačiace zvieratá sú omračované údermi kladív, elektrickými šokmi alebo uspávacími zbraňami. Potom sú ešte položivé vyzdvihnuté za nohy do vzduchu a pomocou mechanických prepravných systémov sú vláčené továrňami smrti. Sú im zaživa podrezané hrdlá a zatiaľ čo krvácajú, je im odrezávané z tela. Prečo nie je mrzačenie a zabíjanie hospodárskych zvierat regulované rovnakými pravidlami, aké sú určené pre blaho domácich zvieracích miláčikov? Mnoho ľudí by bezpochyby prešlo na vegetariánstvo, keby navštívili jatky, alebo keby osobne museli zabiť zvieratá, ktoré jedia. Pre všetkých, ktorí jedia mäso, by takéto exkurzie mali byť povinné.
Pythagoras, známy svojimi objavmi v geometrii a matematike, povedal:
“Ó, moji bratia, nepoškvrňujte si svoje telá hriešnymi jedlami. Máme obilie, máme jablká ohýbajúce vetvy svojou váhou a hrozno na révach. Sú tu lahodne voňajúce byliny a zelenina, ktoré môžeme variť a zjemniť na ohni, a ani nám nie je odopreté mlieko alebo materinou dúškou voňajúci med. Zem poskytuje štedré bohatstvo potravín a ponúka nám hostiny i bez krviprelievania; iba zvieratá uspokojujú svoj hlad mäsom, a dokonca ani nie všetky, pretože kone, dobytok a ovce žijú z trávy.”
V jednej eseji pomenovanej O jedení mäsa rímsky autor Plutarch píše: „Ako sa vôbec dokážete pýtať, aký dôvod mal Pythagoras k odmietaniu mäsa? Mňa skôr prekvapuje, čo spôsobilo a aké bolo rozpoloženie mysle človeka, ktorý sa po prvýkrát ústami dotkol usadlej krvi a priniesol k svojim perám mäso zabitého stvorenia, ktorý položil na stôl mŕtve nechutné telá a odvážil sa nazvať jedlom a živinami tie časti, ktoré pred nedávnom bučali a nariekali, pohybovali sa a žili… Je isté, že nejeme zo sebaobrany levov a vlkov, skôr naopak, tieto zvieratá ignorujeme a zabíjame neškodné, krotké stvorenia bez pazúrov a tesákov, ktoré nás vôbec neohrozujú. Kvôli kúsku mäsa ich pripravíme o slnko, svetlo a život, na ktorý majú právo.”
Lev Nikolajevič Tolstoj napísal:
“Zabíjaním zvierat kvôli jedlu v sebe človek nevyhnutne potláča svoju najvyššiu duchovnú schopnosť – súcit a milosrdenstvo k živým stvoreniam ako je on sám – a otupovaním svojich vlastných citov sa stáva krutým”.
Taktiež upozornil, že:
“Pokiaľ sú naše telá živými hrobkami zabitých zvierat, ako môžeme očakávať, že na Zemi zavládnu ideálne podmienky?”
Ak strácame úctu k životu zvieraťa, strácame úctu aj k životu človeka.
Pred 26 storočiami povedal Pythagoras:
“Tí, ktorí zabíjajú zvieratá, aby jedli ich mäso, majú sklon vraždiť svojich blížnych.”
Máme strach zo zbraní, bômb a rakiet nepriateľov, ale môžeme zavierať oči pred bolesťou a strachom, ktorý im sami prinášame tým, že každý rok vraždíme vyše 3 miliardy cicavcov a 22,5 miliardy hydiny? Každým rokom stúpa počet zabitých rýb na bilióny (odhadom vyše 2000 miliárd!). A čo povedať o desiatkach miliónov zvierat zabitých každoročne v “mučiarňach” výskumných laboratórií pre kožušinu alebo zastrelených pri “športe”? Môžeme snáď poprieť, že takéto zaobchádzanie so zvieratami len stupňuje našu surovosť a krutosť?
Leonardo da Vinci napísal:
“Človek je zaiste pánom tvorstva, pretože vo svojej brutalite predbehne všetky zvieratá. Žijeme zo smrti iných. Sme ako cintorín!” A dodal: “Prídu časy, kedy sa ľudia budú pozerať na zabitie zvieraťa ako sa pozerajú na zabitie človeka.”
Mahátma Gándhí cítil, že etické princípy sú pre celoživotné rozhodnutie k prechodu na vegetariánstvo silnejšou podporou ako zdravotné dôvody.
“Cítim,” povedal, “že duchovný pokrok na istom stupni vyžaduje, aby sme prestali zabíjať naše blížne tvory pre uspokojovanie telesných potrieb.”
Prehlásil tiež:
“Veľkosť národa a jeho morálnu vyspelosť môžeme posudzovať podľa toho, ako zachádzajú so zvieratami.”
Je taktiež extrémne pokrytecké, keď ľudia, ktorí vraždia zvieratá alebo ich vraždenie a koncentračné tábory financujú nákupmi mŕtvol v supermarketoch, tvrdia, ako oni zvieratká majú radi. Často sa rozplývajú nad psíkmi a domácimi zvieratami, ktoré „milujú“. O päť minút na to ale nemajú problém iné cítiace zvieratko pchať do svojich úst. Keď ich na to niekto upozorní, tak len pokrytecky zašomrú niečo v tom zmysle, že „ale veď tie sú na to určené“.
Náboženstvo
Všetky dôležité písma človeku prikazujú, aby žil bez zbytočného zabíjania. Starý Zákon hovorí: „Nezabiješ.” Toto sa, bohužiaľ, mylne vykladá iba ako dôkaz na vraždu. Ale pôvodná hebrejčina znie: lo tirtzach, čo v doslovnom preklade znamená “nezabiješ”. Úplný hebrejsko-anglický slovník Dr. Reubena Alcalayho hovorí, že slovo tirtzach, hlavne v klasickom hebrejskom použití, sa vzťahuje na “akýkoľvek druh zabíjania”. Nielen nutne na vraždu človeka. Aj keď Starý Zákon obsahuje isté nariadenia ohľadne pojedania mäsa, je jasné, že ideálnym stavom je vegetariánstvo.
V knihe Genesis (1,29) nachádzame, ako Boh samotný prehlasuje:
“Dal som vám na celej zemi každú bylinu nesúcu semená aj každý strom, na ktorom rastú plody zo semenami. To budete mať za pokrm.”
I v ďalších knihách Biblie veľkí proroci jedenie mäsa odsudzujú. Pre mnoho kresťanov je hlavným kameňom úrazu viera, že Kristus jedol mäso a ďalej mnoho dôkazov na jedenie mäsa v Novom Zákone. Ale podrobnejšie štúdium pôvodných gréckych rukopisov ukazuje, že veľká väčšina slov preložených ako “mäso” sú trophe, brome a iné slová, ktoré jednoducho znamenajú “potrava” alebo “jedenie” v najširšom slova zmysle.
Napríklad v Evanjeliu sv. Lukáša (8,55) čítame, že Ježiš vzkriesil ženu zo smrti a “nariadil, aby jej dali mäso”. Pôvodné grécke slovo, prekladané ako “mäso”, je phago, čo znamená iba “jesť”. Grécky výraz pre “mäso” je kreas a nikdy sa nepoužíva v spojení s Kristom. Nikde v Novom Zákone neexistuje žiaden priamy dôkaz, že by Ježiš jedol mäso. Je to v súlade so slávnym proroctvom Izaiáša o Ježišovom príchode: „Panna počne a porodí syna a dá mu meno Immanuel. Bude jesť smotanu a med, aby dokázal zavrhnúť zlé a voliť dobré.” (Iz 7,14)
V knihe Takto prehovoril Mohammed (preložil Dr. M. Hafiz Syed) sa žiaci proroka Mohammeda pýtajú: „V pravde, existujú odmeny za naše dobrodenie, ktoré činíme štvornožcom a za to, že im dávame piť vodu?” A Mohammed odpovedá: „Za dobrodenie preukázané akémukoľvek zvieraťu prichádza odmena.”
Pán Buddha je známy zvlášť svojim kázaním proti zabíjaniu zvierat. Ustanovil nenásilie (ahimsa) a vegetariánstvo ako základný krok na ceste k sebarealizácii a vyslovil dve zásady: „Neporážaj vola, ktorý orie tvoje pole,” a „neoddávaj sa žravosti, ktorá vedie k zabíjaniu zvierat.” Nenásilie ako etický základ pre vegetariánstvo zdôrazňujú tiež védske písma Indie. „Mäso nikdy nejde získať bez ublíženia živým stvoreniam,” stojí v Manu-samhite, starej indickej zbierke zákonov, „preto nech sa človek vyhýba používaniu mäsa.” V inej časti Manu-samhita upozorňuje: „Ak niekto dobre uváži ohavný pôvod mäsa a vykrmovanie a zabíjanie živých bytostí, nech celkom pojedanie mäsa zanechá.”
V Mahábhárate (epickéj básni obsahujúcej 100 000 veršov, o ktorej sa hovorí, že je najdlhšou básňou na svete) sa vyskytuje mnoho pokynov proti zabíjaniu zvierat. Niektoré príklady: „Ten, kto si praje udržovať mäso svojho tela pojedaním mäsa tiel iných bytostí, žije v utrpení či už sa narodil v akomkoľvek životnom druhu.”
„Kto môže byť krutejší a sebeckejší než ten, kto udržuje svoje telo pojedaním mäsa z tiel nevinných zvierat?”
„Tí, ktorí túžia mať dobrú pamäť, krásu, dlhý život, pevné zdravie a telesnú, morálnu a duchovnú silu, by nemali jesť zvieratá.” Každá živá bytosť má dušu.
V Bhagavad-gíte Krišna popisuje dušu ako zdroj vedomia a ako aktívny princíp, ktorý oživuje hmotné telo každej živej bytosti. Podľa Véd prechádza duša evolučným vývojom z tiel nižších životných druhov do vyšších, až dosiahne ľudského tela. Iba v ľudskej podobe potom duša môže obrátiť svoje vedomie k Bohu a v okamžiku smrti môže byť premiestnená naspäť do duchovného sveta. Šríla Prabhupáda vo svojich výkladoch ku Šrímad-Bhágavatamu hovorí: „Všetky živé bytosti musia naplniť určitú dobu, po ktorú sú uväznené v určitom druhu hmotného tela. Musia zavŕšiť dobu vymedzenú k životu v príslušnom tele a až potom sa môžu povýšiť do iného tela. Zabíjanie zvierat alebo akejkoľvek inej živej bytosti iba zabraňuje tomuto procesu, lebo nezavŕšili dobu určenú pre uväznenie v určitom tele. Nikto by preto nemal zabíjať telá pre svoj zmyslový pôžitok, pretože tým sa zaplieta do hriešnej činnosti. V krátkosti, zabitie zvieraťa prerušuje jeho evolúciu živočíšnymi druhmi a ten, kto zabíja, bude následne trpieť následkami za takéto hriešne jednanie.”
V Bhagavad-gíte (5.18) Krišna vysvetľuje, že duchovná dokonalosť začína vtedy, keď človek dokáže vidieť, že sú všetky živé bytosti rovnocenné:
“Vďaka správnemu poznaniu vidia múdri v učenom a pokornom brahmanovi, krave, slonovi, psovi a pojedačovi psov jedno a to isté.”
Krišna nás taktiež poučuje, aby sme prijali zásady duchovného vegetariánstva, keď hovorí:
“S láskou a oddanosťou Mi ponúkni ovocie, kvet, lístok alebo vodu a Ja to prijmem.”
Karma
Sanskritské slovo karma znamená “čin” alebo presnejšie akékoľvek hmotné jednanie, ktoré prináša následok, pútajúci nás k hmotnému svetu. Aj keď je predstava karmy všeobecne spájaná s východnou filozofiou, taktiež mnoho ľudí na Západe začína chápať, že karma je prírodným zákonom, podobne ako zákon gravitácie a nedá sa mu vyhnúť. Za každú akciu existuje reakcia. Viac o karme a ako funguje sa dočítate v tomto článku.
Keď spôsobujeme bolesť a utrpenie iným živým tvorom, musíme podľa zákona karmy následne znášať bolesť a utrpenie ako individuálne, tak kolektívne. Zožneme čo zasejeme, v tomto živote alebo v budúcom, pretože príroda má svoju vlastnú spravodlivosť. Zákonu karmy neunikne nikto okrem tých, ktorí porozumejú, ako funguje. Podľa zákonov karmy má mäsiarstvo alebo stánok s údeninami (aj miestna klinika, kde sa odohrávajú potraty) viac čo činiť s hrozbou nukleárnej vojny ako Biely dom alebo Kremeľ. S hrôzou sa odvraciame od obrázkov nukleárnej vojny alebo koncentračných táborov, ale každý deň dovoľujeme rovnako desivé masakre na jatkách na celom svete.
Keď ľudia jedia mäso, tvrdia, že oni zvieratá nezabíjajú. Ale keď toto mäso kupujú v obchode, platia vlastne niekoho iného, aby za nich zabil. Všetci, ktorí sú zapojení v tomto procese si tak privolávajú následky karmy. Môže to byť snáď niečo iné ako pokrytectvo, demonštrovať za mier a potom ísť k stánku na párok alebo domov na grilovaný biftek?
Je to rovnaká faloš, akú zavrhuje George Bernard Shaw:
„Nedeľu za nedeľou o svetlo snažne prosíme, aby nám kroky viedlo cestou, ktorou kráčame; až po krk už máme vojen, ďalej bojovať nechceme, pritom však mŕtvolu za mŕtvolou radi sa nacpeme.“
Ako hovorí Šríla Prabhupáda vo svojich výkladoch Bhagavad-gíty:
”Tí, ktorí zabíjajú zvieratá a spôsobujú im zbytočnú bolesť – ako napríklad ľudia na jatkách – budú rovnakým spôsobom zabití v budúcom živote a i v mnohých ďalších, ktoré prídu.“
To, že tieto reakcie za naše činy sú neúprosné, sa môžete dočítať viac aj v článku Umieranie a smrť podľa Véd – Trpíme za svoje skutky?
V židovsko-kresťanských písmach sa jasne uvádza “Nezabiješ”. Avšak aj náboženskí vodcovia, ktorí sa vyhovárajú všetkými možnými spôsobmi, sa oddávajú zabíjaniu zvierat a pritom sa snažia vyzerať ako svätí ľudia. Táto fraška a pretvárka spôsobuje v ľudskej spoločnosti ohromné katastrofy ako napríklad veľké vojny, keď veľa ľudí ide na bojové pole a zabíjajú jeden druhého. V minulom storočí objavili atómovú bombu, ktorá jednoducho čaká na použitie k hromadnému ničeniu.” Takéto sú účinky karmy.
Tí, ktorí chápu zákony karmy, vedia, že mier neprinesú zmluvy a mierové pochody, ale vzdelávacia kampaň o dôsledkoch vraždenia nevinných zvierat (a nenarodených detí). Iba to môže postupne zabrániť nárastu zlej karmy. Na vyriešenie svetových problémov je potreba ľudí s čistým vedomím, ktorí vidia, že pravý problém je duchovný. Hriešni ľudia budú vždy existovať, avšak nemali by zastávať pozície vládcov.
Na individuálnej karmickej úrovni je zas faktom, že osoby, ktoré zneužijú vzácne ľudské zrodenie na činnosti, ktoré sú zvieracieho charakteru ako iba sex, jedenie, spánok a obrana a nezaujímajú sa o vyššie transcendentálne vedomie, budú v ďalšom živote nútení prijať tomu príslušný druh tela.
V hmotnom svete prenáša živá bytosť svoje rôzne poňatia života z jedného tela do druhého, podobne ako vietor prenáša vône. Takto prijíma jeden druh tela a znovu ho opúšťa, aby prijala ďalší. Živá bytosť tak získava nové hrubé telo s určitým druhom uší, očí, jazyka, nosu a hmatu, centrom ktorých je myseľ. Takto sa oddáva určitému druhu zmyslových predmetov.
Minimalizovať násilie
Jednou z najbežnejších námietok odsudzujúcich vegetariánstvo je to, že aj vegetarián musí zabíjať rastliny, čo je tiež násilie. Ako odpoveď sa dá poznamenať, že vegetariánske jedlá ako zrelé ovocie a mnohé zeleniny, oriešky, obilniny a mlieko nevyžadujú žiadne zabíjanie. Avšak i v prípadoch, kedy sa rastline odoberie život, je spôsobená bolesť mnohokrát menšia ako pri zabití zvieraťa. A už vôbec ju nejde porovnávať s utrpením zvierat, ktoré sú po celý svoj život chované na porážku. Rastliny majú omnoho menej vyvinuté vedomie a stoja vo vývojovom rebríčku omnoho nižšie.
Je pravda, že vegetariáni musia zabíjať nejaké rastliny, čo je tiež násilie, ale niečo jesť musia a Védy hovoria Jívo jívasya jívanam: jedna živá bytosť je potravou pre inú v zápase o prežitie. Takže problém nie je v tom, ako zabrániť všetkému zabíjaniu – čo je nemožné – ale ako pri zaisťovaní potrebnej výživy tela spôsobovať iným tvorom čo najmenšie utrpenie. Zabíjanie akéhokoľvek života, dokonca aj rastlín, je zaiste hriešne, ale Krišna vo Védach vysvetľuje, že keď Mu jedlo s láskou obetujeme, nevytvoríme si tým žiadne karmické reakcie. Jedenie jedla, ktoré bolo najprv obetované Pánovi, je niečo ako vojakovo zabíjanie v čase vojny. Keď dá veliteľ vo vojne niekomu rozkaz, aby zaútočil, poslušný vojak, ktorý zabije nepriateľa, dostane medailu. Keď však rovnaký vojak zabije niekoho z vlastnej vôle v dobe mieru, bude potrestaný.
Podobne, ak prijímame iba prasádam (karmicky obetované jedlo), nedopúšťame sa žiadneho hriechu. Toto je potvrdené v Bhagavad-gíte (3.13): „Oddaní Pána sú oprostení od všetkých hriechov, pretože jedia potravu, ktorá bola najprv obetovaná. Avšak tí, ktorí pripravujú jedlo pre svoj zmyslový pôžitok, jedia zaiste iba hriech.” Vegetariánstvo je teda iba začiatkom.
Alibizmus vrahov zvierat je teda nezmyselný. Snažia sa dokázať, že keď nejaké minimálne násilie je na prežitie nutné, tak to je dôvod, prečo násilie môžeme maximalizovať. To je logika za ich argumentom, že vegetariáni by mali jesť len kamene. Nedokážu si priznať, že sú iba rozmaznaní otroci vlastných jazykov a žalúdkov.
Vegetariánstvo ako pomôcka k duchovnej sebarealizácii
Nad záujmami zdravia, ekonomiky, etiky, náboženstva a dokonca aj karmy má vegetariánstvo vyšší, duchovný rozmer. Ten nám môže pomôcť vyvinúť prirodzené vedomie a duchovnú sebarelizáciu. Šríla Prabhupáda nám vo svojich výkladoch k Šrímad-Bhagavatamu hovorí: „Človek je určený k sebarealizácii, a preto by nemal jesť nič, čo nebolo najprv ponúknuté Pánovi. Pán prijíma od svojho oddaného jedlo pripravené zo zeleniny, ovocia, mliečnych výrobkov a obilnín. Môžu Mu byť obetované rôzne jedlá a keď Pán príjme, oddaný to môže zjesť ako prasadam, čím sa postupne odstráni všetko utrpenie v zápase o existenciu.”
Krišna sám potvrdil duchovnú podstatu, prasadam, keď sa pred viac než 500 rokmi zjavil na tomto svete ako Šrí Čaitanya Maháprabhu: “Každý z vás to už jedol niekedy pred tým, avšak teraz tie isté suroviny a prísady dostali mimoriadnu chuť a neobyčajnú vôňu. Len ochutnajte a uvidíte. Samotná vôňa teší myseľ, o chuti ani nehovoriac, a dáva nám zabudnúť na všetky ostatné rozkoše. To preto, že sa ich dotkol Krišna, Najvyššia Božská Osoba.”
Obetované jedlo, tradične nazývané prasádam (milosť), neprináša len zdravý život vegetariána, ale taktiež postupnú duchovnú realizáciu Boha. Nie je iba jedlom pre hladné masy, ale tiež duchovnou potravou pre každého. Keď Krišna prijíma obetovanie, vkladá do obetovaného jedla svoju vlastnú Božskú prirodzenosť. Prasádam sa preto nelíši od Krišnu samotného. Zo súcitu k uväzneným dušiam v tomto hmotnom svete prichádza Krišna v podobe prasadam, aby sme ho mohli poznať aj prostredníctvom prijímania jedla.
Prasádam vyživuje telo duchovne. Prijímaním prasádam sa nielen ničia následky minulých hriešnych činností, ale telo sa tiež stáva imúnnym voči hmotnému znečisteniu. Ako nás očkovacia látka môže ochrániť pred epidémiou, jedenie prasádam nás ochraňuje pred ilúziou a vplyvom hmotného poňatia života. Preto človek, ktorý je iba jedlo obetované Krišnovi, môže zrušiť všetky reakcie za svoje minulé hmotné činnosti. Ľahko tak môže robiť pokroky v sebarealizácii spoločne s ďalšou duchovnou praxou.
Pretože nás Krišna oslobodzuje od následkov karmy čiže od materiálnych činností, môžeme ľahko prekonať ilúziu a oddane Mu slúžiť. Človek, ktorý jedná bez karmických následkov, môže svoje vedomie spojiť s Božím a byť si neustále vedomý Jeho osobnej prítomnosti. To je skutočný prospech, ktorý prináša prasádam. Ten, kto je prasádam, preukazuje v skutočnosti oddanú službu Pánovi a zaiste sa mu dostane Pánovho požehnania.
Šríla Prabhupáda často hovoril, že aj jedným ochutnaním prasádam môžeme uniknúť z kolobehu rodenia a smrti a že aj najhriešnejšia osoba sa môže stať svätou tým, že bude prijímať iba prasádam. Védske písma sa zmieňujú o mnohých ľuďoch, ktorých životy sa zmenili vďaka tomuto jednoduchému procesu obetovania jedla. Ktorýkoľvek oddaný Krišnu potvrdí duchovnú silu a aký účinok má na jeho život.
Najvyššou dokonalosťou vegetariánskej stravy je jesť výhradne obetované jedlo. Holuby a opice sú napokon tiež vegetariáni, takže samotná premena na vegetariána ešte nie je tým najvyšším. Védy nás informujú, že zmyslom ľudského života je prebudiť v duši jej pôvodný vzťah k Bohu. Ak cez vegetariánstvo dospejeme k prijímaniu prasádam, tak nám naše stravovanie môže pomôcť k dosiahnutiu toho najvyššieho cieľa.
Chceli by ste sa stať vegetariánmi, ale neviete čo variť? Nechajte sa inšpirovať týmto profilom s množstvom lahodných indických vege receptov:
BONUSY
Známi vegetariáni a vegáni
Filozofi : AC Bhaktivedanta Swami Prabhupada, Buddha, Ježiš, Sokrates, Voltaire, Pytagoras, Mahátma Gándhí
Vedci: Albert Einstein, Nikola Tesla, Leonardo da Vinci, Charles Darwin, Sir Isaac Newton, Thomas Alva Edison
Hudobníci: Michael Jackson, Madonna, John Lennon, Bob Dylan, Bob Marley, Moby, Pink, Sinead O’Connor, Shania Twain, Ozzy Osbourne, Kelly Osbourne, Janet Jackson, Erykah Badu, Faith Hill, Avril Lavigne, Prince, Peter Gabriel, Leona Lewis, Leonard Cohen, Kelly Clarkson, Johnny Cash, Jason Mraz, Cyndi Lauper, Enya, Chris Martin, Carlos Santana, Bruce Springsteen, Bryan Adams, Billy Idol, Ricky Martin, Boy George, B.B. King, Barry White, Annie Lennox, Alanis Morissette, Vanilla Ice, George Harrison, Paul McCartney, Ringo Starr, Nina Hagen, LaToya Jackson, KRS-One, GZA, RZA, Seal, Nelly, Fat Mike, Ke$ha, Zendaya, Ariana Grande
Herci: Brad Pitt, Natalie Portman, Arnold Schwarzenegger, Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Josh Hartnett, Orlando Bloom, Samuel L. Jackson, Elijah Wood, Liam Hemsworth, Christian Bale, Richard Gere, Pierce Brosnan, Pamela Anderson, Michelle Pfeiffer, Liv Tyler, Kim Basinger, Kristen Bell, Evanna Lynch, Kate Winslet, Joaquin Phoenix, Jim Carrey, Jessica Biel, Jared Leto, Gwyneth Paltrow, Jackie Chan, Dustin Hoffman, Forest Whitaker, Russell Brand, Russell Crowe, Steve Martin, Steve Perry, Rob Stuart, Robert Redford, Reese Witherspoon, Paul Newman, Oliver Stone, Ornella Muti, Naomi Watts, Nastassja Kinski, Olivia Newton John, Olivia Wilde, Melanie Griffith, Lisa Kudrow, Jamie Lee Curtis, Brigitte Bardot, Brooke Shields, Clint Eastwood, Demi Lovato, Demi Moore, Diane Keaton, Drew Barrymore, Claudia Cardinale, Ashley Judd, Anne Hathaway, Andy Dick, Angela Davis, Anna Nicole Smith, Alec Baldwin, Alicia Silverstone
Ďalší: Steve Jobs, Abraham Lincoln, Benjamin Franklin, Bill Clinton, Queen Sofia, Lev Tolstoy, Franz Kafka, Ralph Waldo Emerson, Romain Rolland, Jean-Jacques Rousseau, Henry David Thoreau, Al Gore, Lord Byron, Charlotte Bronte, Emily Dickinson, George Bernard Shaw, Gustave Flaubert, J.D. Salinger, Allen Ginsberg, Claudia Schiffer, Carl Lewis, Heather Mills, Kate Moss, Martina Navratilova, Petra Nemcova, Mike Tyson, Simon Cowell, Victoria Beckham, Yoko Ono
Zaujímavé dokumenty
Svedectvi Pravda ktera mela zustat skryta
Pozerajte tu:
Zhlédnout film online (sledujsvedectvi.cz)
Ďalšie
"To, čo nazývame človek je v podstate kombinácie životného princípu – duše, a mŕtvej hmoty – materiálneho tela. Rovnako to platí aj pre všetko „živé“. Ten život v tom sú duše, či už ide o zvieratá, rastliny, či dokonca baktérie. Týmto je teda zavrhnutá idea, že zvieratá či rastliny nemajú dušu. Bez duše by sa nedokázali vyvíjať." Takže "áno" je vegetariánstvo je len začiatok. Riešiť len zvieratá je povrchné a zavádzajúce. Prasadam priatelia.
? Môžem napísať, že sa osobne veľmi teším ľuďom, ktorí otvárajú svoje srdcia a nepodporujú bolesť, utrpenie, týranie a nakoniec smrť nevinných bytostí. ? Tiež som bol dieťa, ktoré muselo, podotýkam, muselo sedieť pri stole pokiaľ nezje to jedlo, ktoré bolo z mŕtvych zvierat a nechutilo mi. Tiež si pamätám ako sme sa v škole tešili na stredy, keď boli obedy bez mäsa. ? Rád som mal ryžový nákyp, žemlovku, makové šúlance, slivkové gule, ale aj rajčinovú omáčku a knedľu, lebo mäso som vrátil ? Počase z dieťaťa spoločnosť vychová karnistu, pacienta a zákazníka lekární, každoročne chorého a čakajúceho v čakárňach u lekára. A takto si nás potom pohadzuje medzi sebou mäsový priemysel, lekár, lekáreň, farmaceutický priemysel dokola. Ešte ste to nikdy takto nevideli, z tohoto uhlu pohľadu? ?? Samozrejme som istú dobu rozmýšľal nad zmenou životného štýlu, ale nikdy som nemal dosť času na to. ? Ako som začal bádať, zistil som, našiel som rôzne štúdie, dokumenty okolo stravovania a iných tém. ? Bol som stále karnista. Žiadny vegetarián v okolí a tobôž nie vegán, čo si? ? Za srdce ♥ ma chytil dokument EARTHLINGS je aj na YouTube. Tento dokument mi nastavil zrkadlo v ktorom som sa zbadal. Je to zrkadlo našej civilizácie. Taká krutá je naša civilizácia voči iným živým formám a my chceme mier, lásku, pokoj, zdravie a šťastie? ??? Nie, takto to nefunguje. Karma platí na každého. Od toho dokumentu som sa stal vegetariánom. Hneď v tú sekundu. ? Neváhal som ani chvíľu. Ak by som z vedomím čo podporujem, to podporoval ďalej, nemohol by som sa už pozrieť na seba v zrkadle ani zo sebou žiť. ? Vtedy som zistil, ako ma oklamali. Áno, hlúpo, sprosto, primitívne oklamali a ešte ako dieťa nútili jesť tie mŕtve zvieratká, čo som intuitívne cítil, že nie je správne, ale veď musím kvôli zdraviu predsa. ?? Zaujímavé že každý rok niekoľko x som bol chorý. Proste spoločnosť chorobu postavila do takého svetla, že je normálne byť chorým. ??? Išiel čas a teda osvietenie zhora a otvorenie, alebo počúvanie môjho srdca ma nasmerovalo na cestu vegetariánstva a o 3 roky na cestu vegánstva. ??? Zaujímavé že odvtedy som nebol chorý ? Prečo asi? Preto chorým ľuďom radím zvážiť životný štýl, keďže ja sa teším dlhému zdraviu od zmeny môjho životného štýlu. ??? Sám od seba ? z lásky k ľuďom a životu darujem každé 3 mesiace krv, ak by si niekto myslel že môjmu telu niečo chýba. Áno chýba mi vysoký krvný tlak, ktorý som mával, zlý spánok, chrápanie, extrémna nadváha, prechladnutie, chrípky, anginy, zápal pľúc, zápal priedušiek. ??? Nestojí to za to? Mne áno. ? Nemienim sa už vracať späť na túto cestu pred vegánstvom. Vegánstvo ma udržuje zdravého, z čistým svedomím a plného energie. Môžem ešte odporučiť môj recept, ako to zaklincovať, je dať si každý, áno každý týždeň jeden deň bez jedla. ?? Pôst. ? Pomáha to organizmu a imunite. Mám to vyskúšané. Toto vám doktor neporadí. Odomňa to máte zadarmo ??? Pekný deň ? prajem všetkým takým aj onakým ľuďom ❤️❤️❤️
Dobrý večer, nenapíšem, či som vegetarián alebo nie, aby som tým neovplyvňoval reakcie. Článok je podľa môjho názoru neobjektívny a pozerá sa na problematiku len s jedného uhla pohľadu a nepripúšťa negatíva vegetariánstva. Ak niekto tvrdí, že žiadne nie sú tak sa nie je o čom baviť a danému človeku sa odporúčam zamyslieť. Negatíva mäsitej stravy boli popísané, pozitíva nikde. Každý druh stravovania ma plusy aj mínusy, treba sa s tým zmieriť. Nebudem sa vyjadrovať k všetkému, nemám chuť vyvracať a vnucovať svoje názory niekomu, kto napíše takto zaujatý článok rovnajúci sa takmer propagande. Choré. A k pointe. Ak niekto je vegetarián, tak nevidím dôvod to argumentovať. Je to slobodné rozhodnutie. Ak ma niekto pocit, že musí ostatným dokazovať svoju pravdu a hľadať argumenty znamená to, že o tom až tak presvedčený nie je a chce sa v tom umelo utvrdzovať. A takýmto článkom na vegetariánstvo nikoho neprivediete. Akurát ho do očí udierajúcou subjektivitou odradíte. Neberte to ako čistú kritiku z mojej strany. Prajem pekný večer.
a prečo boh zakázal zabíjať len ľudom? zvieratá sa navzájom zabíjať môžu? Prečo nestvoril všetkých (ak to bol on kto je príčina toho že sme tu) ako bylinožravcov???
Prepacte, ale ja by som najprv rada videla publikacie, z ktorych boli informacie na tejto stranke pouzite. Pokial chce niekto spravit stranku o tak zavaznej teme ako zmena vyzivy (ktora ovplyvni ludsky zivot dost podstatne) tak by som ocenila referencie ku vsetkym argumentom uvedenych v tomto clanku. Nevravim, ze to nemusi byt pravda, ale podlozene argumenty su doveryhodnejsie ako tieto slova do vetra.
Veľmi pekný článok :) Súhlasím so všetkým, čo sa tu spomenulo, aj s tým, že mäso sa dá nahradiť inými zdrojmi bielkovín. Ja sama som vegetariánom 7 rokov a som šťastná. Netrpím žiadnym zdravotným problémom a snažím sa žiť tak, aby som čo najmenej bytostí svojím žitím zaťažila. Poklona pred článkom ! Kiežby si to všetci ľudia uvedomili...
Tak toto ma dostalo :) Ten, kto je vegerarián nevie poriade nič o stravovaní, teda myslí si že vie, preto neje mäso. Vraj sója a podobné strukoviny dokážu nahradiť bielkoviny z mäsa? Somarina. Z vlastnej skúsenosti viem, že ak 2-3 dni nekonzumujem mäso, som v práci slabý a nevládzem. Poznám ľudí, ktorí nejedia mäso, a sú vegetariáni, no všimol som si na nich, že väčšina má podobné črty: Chudí, oslabení ľudia, ich telo je dlhodobo bez prísunu najdôležitejších látok potrebných pre zdravý život. Prečo u detí vidíme choroby už od narodenia? Pretože ich rodičia nedbajú na vlastné zdravie a to isté zdedia ich deti už od narodenia. Stačilo by, aby ste sa trošku zaoberali výživou ľudí a googlili a zistili by ste, že ak partia amerických vedcov na niečo príde, nám, obyčajným ľuďom to neprinesie nič. Nepoznám nič dobré, čo dala amerika svetu. Nepočúvajte hlúpe drísty a žite si život ako sami chcete. Ak si vážite seba a svoje potomstvo, žite zdravo a veďte k tomu aj svoje deti a ich deti. Pred tisíckami rokov ľudia jedli prevažne len mäso. Myslíte si, že keby jedli len korienky a trávu mali by dostatok síl na ťažkú fyzickú prácu akou žili? Nemali. Toto všetko mi pripomína jedno veľké vymývanie hláv, ktoré bežný človek nezaregistruje. Keby Vám niekto napísal článok, kde bude citovať všelijaké knihy a články, o tom, ako je zravé papkať v fastfoodoch a je veľmi škodlivé papkať zeleninu a ovocie z vlastnej záhrady, urobili by ste tak? Prečo je podľa vás toľko chorôb a chorých ľudí? Farmaceutické spoločnosti musia nejako zarábať, no a zdravý človek im toho veľa nezarobí. Ich motom je človeka liečiť, nie ho však vyliečiť. Je lepšie človeku chorému na rakovinu podávať drahé lieky 10 rokov a potom ho nechať zomrieť (pretože tu je už aj tak veľa ľudí), ako keby im zaplatil 100 $ za niečo, čo by ho vyliečilo behom pár dní... Toto by asi stačilo k téme zdravotníctvo. Ekonomika nestojí za reč, a k etike a karme sa vyjadrovať nebudem. Ešte by som dodal, že nech už na môj príspevok zareagujete akokoľvek negatívne, nezaujíma ma to. Pomohol som vám trošičku otvoriť oči? Fajn, teší ma to. Nie? Vaša chyba.
Tak ako ja teraz príjmam potravu napr. mäso aj ja budem raz potravou pre vela zvierat.